Încă o industrie începe să resimtă efectele inflației. Piața de retail este afectată de creșterea prețurilor pe întreg lanțul logistic, costuri pe care companiile nu le pot transfera către consumatori. Cei mai mari comercianți din lume înregistrează scăderi pe burse.
„Amazon are o scădere a prețului acțiunii de vreo 37% anul acesta și am văzut o știre ieri că, în acest moment, estimările lor sunt de încetinire a creșterii, care vine din faptul că, dacă în timpul pandemiei oamenii nu au avut alte oportunități pentru a comanda diverse produse, acum, când toate acele constrângeri legate de pandemie s-au relaxat, oamenii au început să se ducă și spre alte zone de retail, spre magazinele fizice”, a explicat, la PROFIT NEWS TV, Bogdan Maioreanu, Market Analyst al platformei de tranzacții online eToro.
De altfel, potrivit unei analize realizată tot de Bogdan Maioreanu, cei mai mari comercianți cu amănuntul din SUA au avut două zile foarte proaste, în ciuda raportului privind vânzările de retail din Statele Unite, care a postat conform așteptărilor pieței, o creștere lunară de 0,9%.
„Raportările financiare slabe au produs acțiunilor Target și Walmart pierderi de două cifre, provocând pierderi de o singură cifră și altor retaileri de mall precum Costco, Macy's, Nordstrom, Gap, American Eagle Outfitters și Victoria's Secret. De asemenea, Amazon a scăzut cu 7,2%. Piața bursieră din SUA s-a scufundat, Dow pierzând peste 1100 de puncte, iar S&P a pierdut 4% din valoare, cea mai mare scădere din iunie 2020”, se arată în analiză.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Bogdan Maioreanu spune că aceste scăderi de prețuri la acțiuni vin pe fondul îngrijorărilor existente în piață, dar și al incertitudinii actuale.
„Piața a devenit brusc îngrijorată de faptul că aceste companii își vor scădea targeturile de profitabilitate, explicația venind din zona de inflație unde deja cheltuielile oamenilor au început să se ducă către bunurile de strictă necesitate, în condițiile creșterii prețurilor și asta se vede. De altfel, cei de la Walmart au spus că lor le-a crescut traficul prin magazine, dar coșurile au mai puține produse, sunt mai goale, și costă mai mult pentru cei care cumpără”, mai spune acesta, la PROFIT NEWS TV.
Walmart, cel mai mare retailer tradițional din lume, a înregistrat marți cea mai mare scădere zilnică a prețului acțiunilor din octombrie 1987, mai arată analiza citată anterior. Acțiunile sale au scăzut cu 11% în urma unor raportări financiare și estimări viitoare slabe. Compania a raportat un profit ajustat de 1,30 dolari pe acțiune la venituri de 141,6 miliarde de dolari. Analiștii se așteptau la un profit de 1,48 dolari pe acțiune la vânzări de 138,8 miliarde de dolari.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadăVânzările comparabile ale Walmart în SUA au crescut cu 3%, mai mult decât estimările analiștilor de creștere de 2,4%. De asemenea, compania și-a redus previziunile pentru a reflecta costurile mai mari venite pe lanțurile de aprovizionare și presiunea continuă a inflației.
Deși pentru anul fiscal 2023, Walmart se așteaptă la o creștere de 4% a vânzărilor nete consolidate, față de previziunile anterioare de creștere de 3%, profitul pe acțiune ar putea însă să scadă cu aproximativ 1% sau să rămână stabil față de anul trecut. Previziunile publicate în februarie prevedeau o creștere a profitului pe acțiune de 5% până la 6%.
„În acest moment, retailerii nu au putut să transfere costurile mari legate de aprovizionare, prețurile produselor și costurile operaționale legate de distribuție către clienți, pentru că deja prețurile au crescut foarte mult. Ăsta este unul dintre efectele inflației pe care încep să-l simtă companiile.
Și anume, consumatorul are o sumă finită de bani, salariile nu au crescut atât de mult cât au crescut prețurile, și atunci, acești bani vor trebui drămuiți mai bine. În momentul în care ai o sumă limitată de bani, te vei uita ce anume să cumperi, ce anume ai nevoie, și dacă îți permiți să cumperi și alte lucruri pe lângă cele de care ai nevoie”, precizează Maioreanu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Adrian Mitroi, profesor de economie comportamentală, avertizează investitorii la bursă: Volatilitatea este periculoasă. Ți se pare că e favorabilă, că poți găsi oportunități. Nu poți!De asemenea și Target, un alt retailer american foarte mare, a raportat cifre de vânzări slabe, iar venitul operațional a scăzut de la 2,4 miliarde de dolari la 1,3 miliarde de dolari. Marja brută a scăzut la 25,7% din vânzări, de la 30,0% în urmă cu un an, din cauza reducerilor mai mari și a costurilor legate de transport, a întreruperilor lanțului de aprovizionare și a creșterii compensațiilor și a numărului de angajați din centrele de distribuție.
În ceea ce privește magazinele de bricolaj, analistul eToro susține că acestea au obținut rezultate amestecate săptămâna trecută. De exemplu, Home Depot a arătat venituri în creștere, în timp ce Lowe's avea venituri în descreștere.
„Lowe's a spus că aceste scăderi vin din faptul că vremea a fost rece și cei care se ocupă de zona de bricolaj nu au putut să-și pornească proiectele. Pe de altă parte, dacă ne uităm la Home Depot, acolo vedem că și contractorii, cei care fac construcții se grăbesc să dea drumul la proiecte, pentru a nu avea întârzieri din cauza poate a lipsei de materiale sau costuri mai mari la acestea. Oarecum, cred că acest lucru este legat și de piața de case din SUA care este în acest moment în cea de-a treia lună consecutivă de recul al vânzărilor”, afirmă acesta.
Home Depot, lanț american de magazine de bricolaj, a înregistrat un profit pe acțiune de 4,09 dolari pentru primul trimestru, depășind estimările analiștilor cu 0,39 dolari. Între timp, veniturile au crescut peste așteptări, cu peste 2 miliarde de dolari, ajungând la 38,91 miliarde de dolari pentru acest trimestru. Această din urmă cifră a fost, de asemenea, menționată ca fiind cea mai mare din istoria companiei.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiereRetailerul preconizează acum o creștere a vânzărilor comparabile de 3% în acest an, îmbunătățită de la o creștere anterioară "ușor pozitivă" a vânzărilor. De asemenea, compania preconizează că profitul pe acțiune, excluzând unele elemente, va crește cu o valoare de o singură cifră aflată la mijlocul intervalului, după ce a prognozat o creștere de o singură cifră în trimestrul trecut.
Concurentul său direct Lowe's a afișat un profit pe acțiune de 3,51 dolari pentru primul trimestru, cu 0,28 dolari peste așteptări, dar a ratat estimările privind veniturile. Conducerea companiei a dat vina pe temperaturile scăzute din primăvară pentru întârzierea începerii proiectelor de bricolaj.
„Home Depot ne-a arătat că inflația își produce deja efectele. Datele din primul trimestru au arătat că numărul de tranzacții ale clienților a scăzut cu 8,2%, dar creșterea prețurilor a ajutat ca prețul mediu de achiziție să crească cu aproximativ 11% de la an la an. Este posibil ca antreprenorii de construcții și clienții să nu fie încă speriați de inflație sau să se grăbească să finalizeze proiectele temându-se de prețuri și mai mari în viitor”, se mai arată în analiza realizată de Maioreanu.