VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare
scris 7 iun 2022

În pofida scumpirilor și a conflictului de la graniță, ridicarea restricțiilor legate de Covid-19 stimulează turismul în întreaga lume. Hotelierii așteaptă fluxuri mari de turiști în vara anului 2022, chiar dacă prețurile vor crește semnificativ. 

„S-au relaxat restricțiile legate de Covid, de aceea majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Există un sondaj făcut în Germania, care spune că 1 din 5 nemți preferă Turcia ca și destinație de vacanță anul acesta. Tot din Germania ne spun că, de exemplu, în Antalya a crescut numărul de turiști care zboară acolo cu 480% în această perioada față de perioada similară de dinainte de pandemie. Asta ne arată că există cerere foarte mare pentru destinațiile respective”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Hotelierii din Turcia au avut cu 225% mai mulți turiști în aprilie 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Urmărește-ne și pe Google News

„În Turcia, la începutul conflictului din Ucraina, operatorii de turism și de hoteluri erau îngrijorați că nu mai vor veni turiștii ruși, care reprezentau 4 milioane de turiști din Rusia și un 1 milion din Ucraina. În acest moment, datele ne arată că în aprilie au avut 2,57 milioane de turiști comparativ cu 800.000 anul trecut, o creștere de 225%”, precizează acesta. 

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

În România, sosirile vizitatorilor străini au crescut în aprilie 2022 cu 189% față de anul trecut, la aproape un milion de persoane. În același timp, numărul românilor care au ieșit din țară a crescut cu 137%, la 1,4 milioane de persoane.

Potrivit unuia dintre operatorii germani de turism, citat de Bogdan Maioreanu într-o analiză, destinațiile de vacanță de vară cu cea mai rapidă creștere în prezent sunt Turcia, unde numărul de clienți care zboară spre Antalya a urcat cu 480% față de 2019, urmată de Mallorca (+140%) și Grecia (+74%). 

„Turoperatorii își dispută locurile limitate de rezervare din destinațiile populare. Acestea și-ar putea atinge limitele de capacitate în vară din cauza unui mix de factori post-pandemie, potrivit unuia dintre cei mai experimentați antreprenori din turism din Germania”, se arată în analiza eToro. 

Bogdan Maioreanu mai spune și că acest flux mare de turiști va ridica și prețurile la vacanțe. 

„De exemplu, în Grecia, Asociația Hotelierilor a menționat că cel mai probabil vom avea o creștere a prețurilor de cel puțin 10-15% în această vară, explicația fiind că, în acest moment, în Grecia inflația a ajuns la 10,2% și toate aceste creșteri nu au putut fi complet absorbite de hoteluri, care vin după doi ani de pandemie unde cifra de afaceri a scăzut dramatic”, afirmă analistul eToro

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă

Creșterea prețurilor energiei și produselor ar urma să aibă un impact de 25% asupra costurilor hotelurilor, o diferență pe care acestea nu o pot absorbi în totalitate, potrivit analizei realizată de acesta. 

Iar pe lângă costurile hoteliere, turiștii vor plăti mai mult și pe mâncarea de la restaurante. 

Turiștii din Grecia văd deja souvlaki-uri cu 30% mai scumpe. Mâncarea clasică de frigărui de carne la grătar, învelită în lipie cu salată și tzatziki - iaurt cu usturoi și castraveți - costă acum în medie 3,30 euro în Atena și în împrejurimi. Prețurile ingredientelor principale, inclusiv ale cărnii, legumelor, pâinii și uleiului de floarea-soarelui au crescut. 

Sindicatul Restaurantelor din Atena a declarat pentru Reuters că prețul cărnii de porc a crescut cu 30% în ultimele 12 luni, cel al uleiului de floarea-soarelui importat în general din Ucraina cu 125%, iar facturile la electricitate cu peste 100%. Prețurile alimentelor au crescut mai mult decât rata inflației de 10,2%, cea mai mare din ultimii 28 de ani. 

„Deci este foarte posibil să vedem creșteri în acest interval de preț și la mai multe restaurante din zonele turistice”, mai spune Maioreanu.

VIDEO PROFIT NEWS TV Adrian Mitroi, profesor de economie comportamentală, avertizează investitorii la bursă: Volatilitatea este periculoasă. Ți se pare că e favorabilă, că poți găsi oportunități. Nu poți! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Adrian Mitroi, profesor de economie comportamentală, avertizează investitorii la bursă: Volatilitatea este periculoasă. Ți se pare că e favorabilă, că poți găsi oportunități. Nu poți!

Majorări de preț se vor resimți și în ceea ce privește biletele de avion. Față de 2019, acestea au crescut cu circa 30%. 

„Toate costurile legate de combustibili au crescut și asta va face din nou vacanțele mai scumpe. Dacă ne uităm la liniile aeriene, combustibilul reprezintă între 30-60% din costurile companiei, undeva la 38% pe medie, iar combustibilul a crescut cu aproximativ 140% de la an la an în America de Nord și cu circa 126% în Europa”,  precizează analistul eToro, adăugând că există rapoarte care arată că pe unele destinații creșterile de preț la biletele de avion pot fi și de 2-3 ori până la 5 ori mai mari. 

„E normal. În ultimii doi ani am avut linii aeriene care au pierdut foarte mult business, iar acum încearcă să crească. Însă, această creștere începe să-i afecteze. Încercând să reducă costurile, au redus personalul și, în acest moment, acel personal pe care nu-l au îi împiedică să revină la o funcționare de 100%”, susține el.  

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Însă toate aceste creșteri de preț la vacanțe nu vor frâna turismul în această vară. 

„Consumatorii se pare că au foarte puține rețineri în a-și face vacanțele anul acesta. A apărut și un nou tip de vilegiaturist. Este cel care își face vacanța indiferent de cât costă și cât de mari sunt prețurile acolo, asta ca și răzbunare pentru cei doi ani în care nu a putut să călătorească”, mai afirmă Maioreanu.

Aflată pe locul 14 în topul european al celor mai scumpe țări de vizitat, Grecia se află în urma Elveției, ce ocupă locul 2, a Franței ce e locul 3, a Italiei - locul 11 și puțin înaintea Spaniei ce ocupă locul 16. Turcia se află pe locul 41, în urma României care se află pe 34. 

Advertisement

Advertisement

viewscnt
Afla mai multe despre
etoro
bogdan maioreanu
preturi vacante 2022
preturi bilete avion 2022
cresc preturile la vacante