Sectorul energetic este deja suprareglementat și supraimpozitat, prin măsurile luate de stat anul trecut în contextul crizei prețurilor din domeniu, astfel încât introducerea unei noi taxe, pe cifra de afaceri, ar fi total nepotrivită, a declarat directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Dana Dărăban, la emisiunea Energie cu Profit de la PROFIT NEWS TV.
″Incertitudinea legislativă și a cadrului de reglementare este cea mai mare problemă pe care o au investitorii, pentru că e ceva ce nu ține de ei și de competitivitatea lor. În cazul de față, este vorba, în contextul deficitului bugetar, despre potențiala introducere de noi taxe, precum și de scăderea cheltuielilor publice, inclusiv a celor cu schemele de sprijin pentru consumatorii de energie și gaze, adică cu compensarea furnizorilor pentru prețurile plafonate. Sperăm ca, înainte de orice decizie pe care o va lua, statul român să se consulte cu mediul de afaceri și să asculte analiza acestuia, pentru că altfel vom fi iarăși spectatori nefericiți la tot felul de evenimente nedorite, atât în piețele financiare, cât și în piețele energetice″, a spus Dărăban.
CITEȘTE ȘI Ce măsuri fiscal-bugetare a trimis Guvernul la BruxellesEa a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu a existat ″efectiv″ nici o consultare cu sectorul energetic vizavi de o potențială taxare a cifrei de afaceri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
″Dar trag speranță că se va ține seama de particularitățile sectorului, care a fost puternic reglementat anul trecut la toate <capetele> sale și așa a rămas de atunci. Să ne gândim numai la supraimpozitarea impusă producătorilor, pentru toate vânzările la prețuri de peste 450 lei/MWh. Cred că ar fi total nepotrivit să vii cu o impozitare a cifrei de afaceri într-un sector cu reglementări speciale, care nu se aplică altor sectoare. În plus, mai este cazul specific al activității de distribuție, extrem de reglementată. Distribuitorii au inclusiv rata de rentabilitate reglementată prin normele în vigoare. Ar fi nenatural să le impui o taxă pe cifra de afaceri″, a punctat directorul executiv al ACUE.
Dana Dărăban a amintit că, potrivit datelor oficiale ale autorităților, industria energetică din România are nevoie de investiții de 22,6 miliarde euro doar pentru atingerea obiectivelor de decarbonare asumate de România.
″Intervențiile legislative nepotrivite exact aici vor lovi: în capacitatea sectorului de a investi în asigurarea tranziției energetice, cu menținerea securității aprovizionării. Se știe că, pentru a trece la o economie cu emisii de carbon net zero, obiectiv asumat de România, noi trebuie să ne mărim capacitățile de producție de energie regenerabilă. Pentru asta, trebuie să investim cât mai mult în rețele de transport și distribuție a energiei″, a conchis Dărăban.