Digital Nation, o companie de tehnologie, a dezvoltat recent proiectul SARO, un antrenor personal pentru cei care se confruntă cu lipsa de motivație, fiind și primul AI motivațional proactiv din zona de educație.
SARO a primit anul trecut o finanțare de 700.000 de euro de la Google, urmând să fie implementat în licee și universități din țară.
„SARO a venit din nevoia de a avea motivație și de a aveа cineva care să te susțină în procesul de învățare, pentru că noi am observat, formând mii de oameni, tineri și adulți, în toată țara, că problema nu mai este una de conținut.
Ce problemă avem însă, atât în școlile de stat, cât și în programele noastre de formare, este că oamenii nu termină procesul de care s-au apucat. Mai mult decât atât, 98% din cei care intră pe platforme de învățare globale renunță în primele două săptămâni. Adică e un procent foarte mare de a renunța, care nu are treabă cu conținutul.
Și, mai mult decât atât, apropo de engagement, astăzi profesorul de la care înveți cel mai bine este cel care te motivează cel mai mult, care îți predă într-un anumit stil, deși materia este aceeași. Și atunci, a fost evident că SARO și inteligența artificială deschide o nouă oportunitate și anume să faci un lucru personalizat cu foarte mulți elevi”, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Paul Apostol, fondator Digital Nation, companie care din 2013, pe lângă dezvoltarea de software, oferă și training-uri de formare pentru diferite categorii de vârstă.

Un studiu recent realizat de Organizația Salvați Copii, citat de către Andreea Nistor, director de dezvoltare în cadrul Digital Nation, arată că între 20 și 50% din tinerii din România declară că se simt frecvenți obosiți, furioși, triști sau neascultați.
„Este foarte clar că noi avem, în general, în sistemul public de educație, o incapacitate de a ne adapta la felul în care vor să învețe tinerii în ziua de azi, la felul în care atenția lor e stimulată, dar și să facem educația cât mai relevantă și mai personalizată pentru ei”, precizează aceasta, adăugând că și angajatorii cer de la sistemul de învățământ să fie în puse pe primul plan acele competențe pe care tinerii să le poată aplica în situații din viața reală.
„Iar sistemul nostru public de educație are încă de făcut acest pas, de la a valoriza și a examina, a nota partea de informații și cunoștiințe, la a reuși să-și mute atenția pe competențe. Dacă noi nu ne punem ca și sistem atenția pe lucrul ăsta, absolvenții noștri nu vor fi niciodată la nivelul la care avem nevoie ca ei să fie”, completează Andreea Nistor.
În România, astăzi, continuă ea, 42% dintre tinerii de 15 ani nu știu să scrie sau să citească sau nu înțeleg ce citesc.
„Pe de altă parte, dacă ne uităm la ultimele rapoarte ale World Economic Forum, care ne vorbesc despre competențele viitorului, unele dintre abilitățile care vor fi în 2030 cel mai căutate pe piața muncii sunt capacitățile de literație tehnologică.
Adică să știi să folosești tehnologia pe care o avem deja la îndemână. Faptul că tinerii stau mult pe telefon nu înseamnă neapărat că au capabilități, de exemplu, de prompt engineering sau competențe de digital marketing sau de project management. Angajatorii cer aceste lucruri foarte specific. Așa cum cer, de exemplu, competență de gândire critică, pe care, noi ar trebui să petrecem mai mult timp formându-le”, subliniază aceasta.
Astfel că, SARO vine în sprijinul sistemului educațional, personalizând experiența de învățare pentru fiecare persoană în parte.
„Zona aceasta de motivație pentru învățare și de asigurarea progresului și a finalizării sarcinii este ceea ce tehnologia din spatele SARO rezolvă”, afirmă Andreea Nistor.

SARO a fost deja testat în cadrul programelor de formare realizate de către Digital Nation.
„Rezultatele deja sunt foarte mari. De exemplu, într-o săptămână de interacțiune cu SARO, cei care au interacționat au făcut cu 28% mai multe teme decât cei care nu au interacționat. Și un al doilea exemplu este că la un eveniment organizat cu SARO, am avut cu 89% mai mare prezența decât la un eveniment similar organizat de noi. Deci, deja lucrurile arată foarte bine.
Sunt organizații care au aflat de SARO și vor să aibă acces și alte licee din toamnă. Și suntem în etapa în care credem că România, apropo de unde stăm noi, are o șansă să folosească inteligența artificială într-un mod foarte profund, cum nu se mai întâmplă în Europa astăzi.
Asta ar putea determina prezență mai mare, note mai mari și învățare profundă, adică nu superficială, genul de învățare pe care o faci doar ca să treci și un examen și după aia nu mai ții minte nimic, ci învățare care determină cu adevărat capabilități în om, în tânăr, iar asta poate să însemne să nu mai fim pe ultimile locuri la PISA, ci chiar să ne catapultăm în prima jumătate”, precizează Paul Apostol.

Prima universitate în care va fi implementat programul SARO este Academia de Studii Economice din București.
„Noi avem astăzi unul din doi copii care nu știu să scrie, să citească. Dar dacă noi am trece de la această rată de 42% din tineri care nu știu să scrie, să citească, la doar 15% până în 2030, care e și ținta noastră dată de către Comisia Europeană, PIB-ul României ar fi cu 300% mai mare în 2030.
Toate lucrurile asteau un impact direct în angajabilitate și timp. De aia și efortul nostru se concentrează aici, pentru că noi credem că asta nu e despre a folosi tehnologia de dragul tehnologiei, ci este despre a rezolva unele dintre cele mai mari provocări pe care noi le avem ca și țară.
Chestiunea asta că 42% dintre tinerii de 15 ani sunt alfabeți funcțional este, ca să-l citesc pe domnul Ministru, o problemă de securitate națională deja și ne impactează nu doar economia, dar și democrația în multiple feluri”, subliniază Andreea Nistor.

SARO va fi disponibil gratuit pentru elevi și studenți.
„Valoarea financiară anuală pe care firmele din România o pot redirecționa către ONG-uri pentru proiecte de educație și nu numai, este undeva la 800 de milioane de euro pe an, din care, din păcate, doar 8% dintre firme foloseau facilitățile astea la ultimele date care au fost publicate.
Deci, aici potențialul e enorm și dacă tot avem facilității astea, o parte din modul în care companiile ar putea să intervină ca să-și crească premisele de angajabilitate este susținând proiecte de educație care poate să aibă impact la scară”, precizează Andreea Nistor.

Digital Nation lucrează și la o variantă a proiectului SARO pentru companii.
„Avem deja discuții cu cei din companii care au cerut SARO. Pentru că, la fel ca și în școală, și în companie angajatul ar beneficia de niște remindere. E o direcție la care lucrăm deja în laboratorul de inteligență artificială pe care îl avem”, mai spune Paul Apostol.