Bogdan Bălașa, General Manager în cadrul HILS Development, companie de dezvoltări rezidențiale și mixed-use, afirmă că, odată promulgată, legea REIT-urilor va impacta semnificativ piața rezidențială, în sensul că va pune o presiune suplimentară pe cererea care deja este foarte mare în raport cu oferta existentă în piață.
Proiectul de lege care permite crearea unor fonduri de investiții concentrate pe piața imobiliară, care se pot lista la bursă și beneficia de scutiri de impozite, așa-numita legea a REIT-urilor (Real Estate Investments Trusts), a fost adoptat recent de către Senat, după cum a anunțat Profit.ro, și ar urma să fie promulgat în 2025.
“REITs sunt fonduri de investiții imobiliare, societăți care au în patrimoniul lor aproape în integralitate active imobiliare și vorbim aici de apartamente, spații comerciale sau spații de birouri, cu scopul de a le exploata și de a obține venituri și implicit profit pentru investitori.
Evident că această lege a REIT-urilor, care ar putea fi promulgată în anul 2025, o să impacteze piața de investiții, piața rezidențială, în sensul că va mai va pune suplimentar presiune pe cererea care deja este foarte mare în raport cu oferta existentă și probabil că lucrul acesta va impulsiona și acei investitori care până acum nu au avut capitalul necesar pentru a investi într-un apartament, pentru că la momentul de față e un pic mai greu dacă ești investitor și deții o sumă mai mică de bani să intri pe piața rezidențială”, afirmă Bogdan Bălașa.
Societățile de investiții imobiliare, așa-numitele „Real Estate Investments Trusts” (REITs), au câștigat în popularitate de la începutul secolului și au ajuns să aibă o valoare agregată în echivalent cu 83% din PIB-ul mondial.
„Nu sunt decât doi dezvoltatori listați la bursă, dar în momentul în care vor apărea și astfel de companii care vor fi probabil listate la bursă, atunci cu siguranță că va deschide și mai mult apetitul investitorilor pentru a intra cu un capital și va impulsiona piața investițiilor imobiliare.
Este de bun augur o astfel de legislație, pentru că promovează și mai mult dezvoltarea rezidențială organizată și aceste societăți practic vor putea să cumpere active de la diverși dezvoltatori rezidențiali care au ansambluri în piață și lucrul acesta cred că va duce și mai mult la o apreciere a prețurilor în perioada următoare. Va fi un factor în plus care va pune presiune pe preț”, mai spune acesta.
Real Estate Investment Trusts (REIT-urile) funcționale la nivel mondial au o valoare totală apropiată de 3.000 de miliarde de euro. Acest tip de fonduri de investiții sunt reglementate în majoritatea statelor din Europa și din lume și beneficiază de diverse facilități fiscale, se precizează în expunerea de motive prezentată de inițiatorii legii.
Scopul acestor societăți este de a facilita accesul persoanelor fizice și juridice la un portofoliu diversificat de proprietăți imobiliare. Aceste fonduri reunesc capitalul mai multor investitori pentru a achiziționa, dezvolta, deține și exploata active imobiliare generatoare de venituri, adică locuințe, birouri, spații comerciale, hale industriale sau hoteluri.
„Până la urmă, REITs reprezintă o metodă clasică de a investi în piața imobiliară. El duce la democratizarea accesului la aceste investiții. Ai 10.000 euro pe care poți să investești și să ai un oarecare randament. Va schimba clar regulile jocului la noi, într-o țară care are acest apetit pentru a fi proprietari, ba mai mult decât apetit, e fondul nostru cultural. Ne-am realizat dacă suntem la casa noastră. Sigur că va duce niște modificări majore, inclusiv de mentalitate.
Pe de altă parte, cred că o asemenea lege ar trebui să vină și cu un pachet de protecție pe piața chiriilor, pentru că altfel riscăm ca 2-3 jucători pe o piață ca Bucureștiul să facă legea acolo, ceea ce nu e neapărat neapărat bine pentru o țară cu statutul nostru, o țară încă în dezvoltare.
Nu suntem încă o țară 100% capitalistă și bogată, chiar și în Paris există o metodă de protecție împotriva creșterii chiriilor. Acestea nu pot crește oricând, oricum”, spune Daniel Crainic, director de marketing la imobiliare.ro.