BT a lansat un Show „De Toți Banii” în programul de educație FIT. „Secretele” economisirii, explicate simplu în primul episod

BT a lansat un Show „De Toți Banii” în programul de educație FIT. „Secretele” economisirii, explicate simplu în primul episod
scris 11 iun 2024

Ce înseamnă să economisim? Cum punem banii deoparte? La ce riscuri ne supunem? Cât de mult ne poate proteja economisirea atunci când apar puseuri de inflație? Sunt doar câteva din întrebările la care încearcă să răspundă primul episod al Show-ului „De Toți Banii”, lansat de Banca Transilvania în cadrul inițiativei sale de educație financiară.

Programul FIT – „Finanțe pe Înțelesul Tuturor” a fost lansat de BT într-un context în care numeroase studii arată România situată pe ultimul loc din Uniunea Europeană atunci când vine vorba de alfabetizarea financiară, ceea ce duce la un comportament financiar dificil la nivel colectiv.

Inițiativa încearcă să explice termeni și expresii legate de bani, pe înțelesul tuturor. Pentru a face cât mai accesibile noțiunile financiare, emisiunea ,,De toți banii” aduce la aceeași masă personaje din domenii diverse, cu perspective la fel de diverse despre bani – de la experți financiari la personaje din mediul online.

Urmărește-ne și pe Google News

„Economisirea” a fost tema aleasă pentru primul dintre cele 10 episoade care aduc în prim plan subiecte din zona finantelor, pentru că, adesea, educația financiară începe cu obișnuința de a fi cumpătat și de a pune bani deoparte. Cristian Păun, Profesor universitar la Academia de Studii Economice (ASE), Alex Zlăvog, creator de conținut pe Twitch și Youtube, și Neti Sandu, prezentator TV și astrolog, și-au împărtășit experiențele și sfaturile legate de economisire.

„Să economisești înseamnă să nu consumi tot ce ai, să fii prevăzător. Tentația e mare să consumi tot, cum ai luat salariul ajungi acasă cu nimic. E bine să fii independent, să nu depinzi de alții. Puterea obișnuinței e importantă, trebuie să îți construiești acest comportament. E nevoie mereu de un plan, apoi începi să aloci resurse. Vestea bună e că atunci când economisești, în general, primești dobândă, e ca un fel de premiu care te bucură”, spune Cristian Păun.

Deși nu are un plan specific pentru economisire, Alex Zlăvog spune că încearcă să își asigure mereu o plasă de siguranță. ”Nu am cheltuieli de impuls. Acum nu îmi e greu să pun bani deoparte, dar în trecut au fost perioade când tot amânam...hai că luna asta, apoi hai că cu luna cealaltă încep să economisesc”.

Neti Sandu spune că pune bani deoparte din teamă de a nu fi prinsă nepregătită de anumite situații: „Mie îmi e frică să rămân fără bani și întotdeauna îmi cumpăr lucrurile obligatorii, îmi fac și un cadou, iar apoi am grijă să nu cheltuiesc toți banii pentru că nu vreau să mă împrumut la nimeni în afara propriului buzunar. Pun bani deoparte pentru cheltuieli neprevăzute legate de sănătate, pentru cazul în care se deteriorează ceva în casă, o mașină de spălat, un televizor, un frigider, sau pentru a avea bani de vacanță”.

Pentru Alex Zlăvog, o îngrijorare estte inflația, care poate da peste cap planurile de economisire:

„Pui bani deoparte sperând să cumperi un utilaj într-un anumit număr de ani, dar este posibil ca atunci utilajul respectiv să nu mai coste cât ai estimat, ci mai mult, din cauza inflației”.

Profesorul universitar Cristian Păun arată că, în general, inflația este inclusă în dobândă, dar pe anumite perioade scurte de timp pot apărea, într-adevăr, creșteri mari de prețuri care depășesc dobânzile. „Pe termen lung aceste efecte se mai disipează și să ieși cu o medie de dobândă destul de bună, peste inflație, pentru că economisirea nu e doar de pe o zi pe alta, doar în perioadă cu puseu inflaționist. Băncile sunt atente pentru că nu vor să piardă din comportamentul de economisire al oamenilor, care este unul rațional și corect din punct de vedere economic”, precizează Păun.

În opinia sa, dobânda compusă este cea care mărește câștigul celor care aleg să economisească în bănci și explică noțiunea: „Pentru 100 de lei pe care îi duci lunar, banca îți dă o dobândă. Dacă nu retragi dobânda, ea se adaugă la banii tăi din cont și, încet-încet, suma crește exponențial. Poți să dublezi, spre exemplu, suma în șapte ani la o dobândă în jur de 10%. Sigur, cu cât dobânda e mai mare sau mai mică, dublarea sumei se întâmplă mai repede sau mai târziu. Acasa nu ți se multiplică banii”.

Sfatul său este să nu fie ținute în casă, la saltea, sume mari de bani cash, decât sume mici, poate, pentru lucruri de mare urgență. Crede că nu există o formulă magică din care să aflăm cât exact trebuie economisit și cât investit, totul pleacă de la nevoi. Investițiile sunt pasul următor după ce ai economisit pentru situații neprevăzute și este recomandat să apelezi la un specialist care să explice cât mai bine riscurile asociate.

Pentru cei care au venituri foarte mici, din care abia reușesc să acopere cheltuielile lunare, sfatul lui Păun este să încerce să aloce resurse într-o zonă care să permită creșterea veniturilor în viitor: „Când îți dai seama că nu câștigi suficient ca să economisești, ar trebui să încerci să duci resurse către tine, să faci un curs, să înveți ceva diferit care să te ajute să îți crești veniturile. E o investiție foarte importantă în tine.”

5 concluzii „De Toți Banii”

1. Economisire înseamnă crearea unei rezerve de bani

2. Puterea obișnuintei: Este posibil să nu ai bani mulți, însă și în acest caz e bine să îți construiești un obicei de economisire, foarte bun pe termen lung. Chiar și cu sume mici este important să punem bani deoparte constant și consistent, ca să creăm un obicei de economisire recurentă.

3. Puterea dobânzii compuse: este câștigul pe care îl obții din dobânzi. La fel ca un bulgăre, dobânda câștigată se va adăuga la soldul principal, aducând în continuare câștiguri din dobânzi. Are un efect exponențial în combinație cu „puterea obișnuinței”.

4.Dobânda este prețul banilor, atunci când economisim dobânda este preșțul plătit de bancă pentru că o împrumutăm cu banii noștri. Acest preț este influențat de o serie de factori, la fel ca și celelalte prețuri, inclusiv cele de la magazin.

5. Ai economisit destul? Poți să investești. Discută cu un specialist. Investește, poți câștiga un randament. Risc mare, câștig mai mare. Dar există și riscul să nu câștigi și să pierzi tot.

viewscnt
Afla mai multe despre
de toți banii
bt