Contrar opiniei publice, finanțările cu fonduri europene nu sunt complicate și nici greu de obținut, dacă sunt urmați niște pași foarte clari, spune, la Maratonul Fondurilor Europene organizat de PROFIT NEWS TV, Silvia Stepănescu, Director Direcția Helpdesk, Evaluare și Contractare în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul BCR, BRD, CEC și Fabrica de Consultanță
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Solicitanții trebuie, în primul rând, să-și cunoască nevoile, adică dacă au sunt nu nevoie de o investiție și să și știe să gestioneze acea investiție, adaugă ea.
„Adică să-ți cunoști și tu limitele. Nu e foarte indicat să accesezi o finanțare doar pentru că există bani pe piață. E bine să pornești de la nevoia ta și să identifici ulterior ce investiție ți se potrivește. Dacă pasul acesta e făcut corect, atunci lucrurile vor decurge mult mai simplu.
Evident, firmele de consultanță sunt foarte importante, dar, cu toate acestea, nu exonerează solicitanții de finanțare de parcurgerea ghidurilor de finanțare, de utilizarea tuturor instrumentelor pe care noi, finanțatorii, le punem la dispoziția lor pentru a înțelege pașii de urmat și ce trebuie să facă pentru o implementare eficientă și corecta a proiectului și, mai mult, pentru operaționalizarea tuturor investițiilor pentru care se solicită fondurile”, mai spune aceasta, adăugând că scopul principal al finanțatorilor este ca banii oferiți să producă dezvoltare la nivelul regiunilor și, implicit, la nivel național.
În ceea ce privește Programul Regional Vest, continuă aeasta, pentru perioada de programare 2021-2027 alocarea este foarte generoasă, de 1,18 miliarde de euro, din care 236 de milioane de euro sunt dedicați mediului privat, restul fiind alocați mediului public, respectiv unităților administrativ teritoriale, autorităților publice locale sau instituțiilor publice de interes local.
„Pentru mediul privat deja am lansat pe piață 77 milioane euro din cei 236 milione euro și, până la finalul anului, vom mai lansa o serie de finanțări. În total, până la finalul anului intenționăm să lansăm 90% din alocarea programului, ceea ce înseamnă foarte mult. La momentul acesta, avem lansate pe piață 35 de apeluri de proiecte deschise. Am avut 44, restul s-au închis. Și, până la finalul anului, mai lansăm 36”, precizează Silvia Stepănescu.
Pentru IMM-uri, sunt alocate 41 de milioane de euro.
„Deci, vom avea pentru IMM-uri un apel deschis pe o perioadă de o lună, cu o perioadă de pregătire de 5 luni. E foarte important ca solicitanții să înțeleagă tipologia de finanțare, să se pregătească foarte bine și să depună proiecte în cunoștință de cauză, mai ales în ceea ce privește responsabilitățile care le revin ulterior semnării contractului de finanțare”, afirmă aceasta.
Până la finalul acestui an, adaugă Silvia Stepănescu, ADR Vest va mai lansa pe piață încă 9 tipologii de finanțare pentru mediul privat, care pot fi structurare în 4 categorii principale: creșterea competitivității IMM-urilor (77 milioane euro, dintr-un total de 150 de milioane de euro pe întreg programul), cercetare și inovare (59 milioane euro, din care jumătate vor fi lansați anul acesta), digitalizarea IMM-urilor (15 milioane euro) și dezvoltarea competențelor în inovare și în zonele de interes economic pentru care se solicită finanțare de către solicitați.
„Există un pachet consistent pentru zona privată la care se adaugă și Programul de Tranziție Justă, care vine să completeze activitatea ADR Vest cu încă 525 milioane euro, din care deja au fost depuse proiecte care acoperă cam 150% din alocarea primului apel, adică 181 milioane euro, ceea ce este foarte bine pentru un apel de proiecte pe IMM-uri într-un singur județ. 148 de proiecte s-au depus cu o valoare de 2,26 miliarde euro și 1,26 miliarde euro nerambursabili, ceea ce este un record la nivelul regiunii noastre, cel puțin pentru un singur județ”, precizează aceasta.