În ultimii doi ani, dependența Europei de gazul rusesc a scăzut de la 40% la sub 10%, spune, la Maratonul Energiei organizat de PROFIT NEWS TV, Eugenia Gusilov, fondator Romania Energy Center.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ACUE, Hidroelectrica și Transgaz
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
„Nu au existat sancțiuni care să vizeze sectorul gazelor, însă, Rusia a încercat să vină cu contra măsuri, impunând anumite reguli noi, deși în contracte scria altceva cu privire la moneda în care trebuie făcute tranzacțiile pentru gaz, adică voiau practic să fie făcute acele plăți în ruble, ceea ce a determinat o parte din statele europene încă din 2022 să renunțe la importul de gaz rusesc”, spune aceasta.
Țările care au reușit cu succes să renunțe la dependența de gazul rusesc sunt Polonia, Germania și Croația, însă sunt și țări care au rămas în continuare dependente, precum Austria, Slovacia și Ungaria.
„Acestea sunt țările care încă mai depind de tranzitul prin Ucraina și nu e nicio surpriză, pentru că sunt țările care fac lobby și ar vrea o prelungire a contractului actual de tranzit, contract care a fost semnat în 2019, cu termen de valabilitate 5 ani, deci practic expiră la finalul acestui an.
Există însă lucruri pe care aceste țări le-ar putea face și există și cantități de gaz disponibile în piață pentru ca ele să își găsească surse alternative. O parte au început să facă aceste demersuri, dar, bineînțeles ca e mai comod pentru ele să se bazeze pe contractele existente de import gaz, unele care expiră prin 2027-2028”, precizează Eugenia Gusilov, care consideră că dependența acestor țări de gazul rusesc este și o opțiune care ține mai degrabă de comoditate și nu de absența alternativelor în piață.
Gazul rusesc ar putea fi înlocuit cu gaz natural lichefiat care, în momentul de față, există în abundență.
„Acest gaz natural lichefiat, în special cel care vine din SUA, a ajuns la o cotă impresionantă anul trecut, aproape jumătate din importurile Europei vine din SUA”, subliniază aceasta.
În ceea ce privește dependența Republicii Moldova de gazul rusesc, ea afirmă că „depinde de Kiev ce se va întâmpla”.
„Deși gazoductul Iași-Ungheni e finalizat din 2014, primele experimente cu importul de gaz prin această conducta vin de prin 2020, care au permis Chișinăului să nu mai importe gaz rusesc pentru consumul teritoriului care se află sub controlul Chișinăului. Deci, practic gazul care se consuma în teritoriile controlate de Guvernul de la Chișinău e din Europa”, explică aceasta, adăugând că, în continuare, a rămas această dependență a centralei de la Cuciurgan, care se află în Transnistria, de gazele rusești.
„Deci, practic, prin acest tranzit ucrainian ajunge și gazul rusesc care e folosit de centrala de la Cuciurgan din Transnistria care produce electricitate și care e consumată în principal în teritoriul controlat de Chișinău.
Și aici a rămas această dependență incomodă și o problemă care trebuie rezolvată, pentru că, dacă se oprește acest tranzit ucrainean la finalul anului, Chișinăul va trebui să înlocuiască aceste volume cu volume pe care să le cumpere de pe piața europeană și să vină prin gazoductul Iași. Moldova va fi afectată direct dacă se închide tranzitul ucrainean la finalul lui 2024”, completează Eugenia Gusilov.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV – Maratonul Energiei. Președintele Asociației Prosumatorilor: Avem facturi de producție întârziate de 50 de milioane de euro la furnizorii de energie. Ce penalități sunt pregătiteIar guvernul de la Kiev, continuă ea, nu pare deloc interesat în a prelungi acest acord de tranzit.
„În ceea ce-i privește, veniturile din tranzitarea gazului rusesc se ridică cam la 800 milioane dolari, iar în măsura în care occidentul îi va ajuta semnificativ, cred că se vor descurca și fără aceste venituri. Însă, dacă ajutorul occidentului vine mai dificil, acești bani sunt bineveniți pentru gestiunea țării. Depinde de Kiev ce se va întâmpla”, mai spune aceasta.