Ignorarea mesajelor de alarmă de către antreprenori cu privire la evoluția business-urilor proprii este comparabilă cu întârzierea prezentării bolnavului la medic, având drept consecințe un tratament mai dificil, cu o durată mai mare și mai costisitor, astfel că în final pacientul are mult mai mult de suferit, spune Ciprian Nacu, Head of Restructuring în cadrul CITR, la Maratonul de Educație Financiară - ediția a III-a, organizat de PROFIT NEWS TV.
Evenimentul este organizat cu sprijinul 123Credit, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, CITR, UNSAR, XTB, Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR)
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
“Când se concentrează pe strategia pe care o au de urmat, antreprenorii pot ignora semnalele de alarmă, și, ca și în medicină, dacă ignori semnalele ajungi la medic prea târziu și tratamentul este mult mai dificil, iar procedurile de restructurare sunt mult mai complexe, durează mai mult, sunt mai costisitoare și pacientul are mult mai mult de suferit”, a afirmat Nacu.
El a recomandat antreprenorilor să se informeze cu privire la semnalele de alarmă care arată că este posibil ca businessul lor să se îndrepte spre o direcție greșită și, de asemenea, cu privire la soluțiile pe care le au la dispoziție pentru remedierea situației.
Deși semnalele de alarmă diferă de la o industrie la alta, de la o companie la alta, sunt relevante pentru mare parte a antreprenorilor două categorii de semnale: hard (indicatori financiari, deteriorarea cifrei de afaceri, a marjelor comerciale, presiunea pe prețuri, dificultatea transferului creșterilor de costuri în prețuri, acumularea de stocuri mari etc) sau soft (turn over-ul mare de personal, angajații demotivați sau care pleacă din poziții cheie), a exemplificat Nacu.
El recomandă companiilor care se confruntă cu dificultăți să apeleze inclusiv la cele două proceduri de prevenire a insolvenței transpuse relativ recent în legislația națională, respectiv acordul de restructurare și concordatul preventiv.
“Sunt instrumente de prevenție a insolvenței, care oricum nu înseamnă faliment, ci o etapă în tratamentul unei companii”, mai spune Nacu.
Casa de Insolvență Transilvania (CITR), liderul pieței de insolvență și restructurare din România, are o experiență de peste 22 de ani și peste 1.100 de proiecte gestionate de-a lungul timpului, distribuind anual peste 100 de milioane de euro creditorilor.