PROFIT NEWS TV Maratonul Imobiliar - Despina Ponomarenco, președinte BREC: Bucureștiul pierde investitori. Nu poți să oprești o întreagă industrie din cauza abaterilor unor companii

PROFIT NEWS TV Maratonul Imobiliar - Despina Ponomarenco, președinte BREC: Bucureștiul pierde investitori. Nu poți să oprești o întreagă industrie din cauza abaterilor unor companii
scris 11 iul 2023

Atât la nivel național, cât și internațional, industria de real estate se confruntă cu multiple provocări, care durează de mai mulți ani, semnalează, la Maratonul Imobiliar organizat de PROFIT NEWS TV, Despina Ponomarenco, președintele Bucharest Real Estate Club (BREC), principala organizație din România care reprezintă industria imobiliară.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul 123Credit.ro, Nordis, PAID România și Bucharest Real Estate Club (BREC).

„Există provocări cu care se confruntă întreaga industrie imobiliară, fie că e cea de la București, fie că e cea de la Praga, Londra sau Singapore. Venim după o perioadă destul de dificilă, am văzut ce a însemnat inflația și impactul în costul materialelor de construcții, dar, pe lângă aceste provocări pe care le regăsim peste tot, avem și provocările mediului local.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe lângă provocările care se resimt la nivel internațional – nivelul ridicat al dobânzilor și inflație care a afectat puternic costul materialelor de construcții în ultimii doi ani - există și provocări ale mediului local.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În București avem peste doi ani de blocaj, la care se adaugă lipsa unui cadru urbanistic clar, ce poate seta regulile pentru o dezvoltare armonioasă, sustenabilă. Toate aceste provocări îndepărtează marii investitori imobiliari de capitala României, îndepărtează investitorii serioși, de anvergură, care aveau Bucureștiul pe harta lor de investiții”, spune aceasta, explicând astfel că, din păcate, Bucureștiul pierde investitori, din cauza blocării PUZ-urilor.

Din calculele efectuate de Iancu Guda în cadrul unui studiu referitor la impactul blocajului urbanistic din București, pierderea estimată pentru 2022-2026 depășește 10 miliarde de euro.

Consecințele lipsei de predictibilitate și a blocajului administrativ pot fi pierderi financiare mai mari decât cele 10 miliarde de euro estimate în studiu, prin reticența investitorilor de anvergură în a-și plasa capitalul în noi investiții pe piața bucureșteană. Valoarea acestor pierderi este imposibil de cuantificat. 

„Bucureștiul este un oraș magnet, nu-l putem compara cu alte orașe mari din țară din punct de vedere economic cum ar fi Cluj, Timișoara sau Iași. Bucureștiul ar trebui să fie la un nivel similar cu alte capitale din zona CEE, precum Varșovia, Viena sau Budapesta. Toate aceste orașe au administrații pro-business, este o obișnuință să vezi standuri ale acestor capitale la marile târguri internaționale de profil pentru a atrage noi investiții imobiliare.

Astfel de orașe sunt deschise colaborării cu mediul investițional, ceea ce nu este o raritate, ci din contră. Este un lucru firesc să vezi prezența lor la marile târguri internaționale, unde au standuri de expunere sponsorizate de administrații cu scopul de a atrage noi investitori imobiliari în orașele respective”, precizează Despina Ponomarenco, adăugând și că o investiție imobiliară, pe lângă impactul economic direct pe care îl are, atrage și noi companii chiriașe.

PROFIT NEWS TV Maratonul Imobiliar - Despina Ponomarenco, președinte BREC: Bucureștiul pierde investitori. Nu poți să oprești o întreagă industrie din cauza abaterilor unor companii

Ea consideră că principala problemă în a rezolva situația PUZ-urilor este lipsa deschiderii autorităților către dialog.

„Noi am lansat numeroase invitații la dialog către Primăria București, care însă au rămas fără răspuns. Soluția este să ne așezăm la masă toate părțile implicate: autorități, mediul de business, investitorii și reprezentații societății civile, astfel încât să găsim soluții reale ce pot moderniza Bucureștiul.

Noi considerăm că un dialog echilibrat între toate părțile implicate poate duce mai departe la dezvoltarea armonioasă și sustenabilă a orașului.

Nu poți să oprești o întreagă industrie din cauza abaterilor unor companii care nu respectă normele și legislația. Autoritățile trebuie și să încurajeze investițiile serioase și cele care aduc plus valoare orașului. În București avem un stoc imobiliar învechit. Este evident că e nevoie de un stoc nou, de investitori pe care să-i atragem, pentru care ar fi de interes investițiile în clădirile vechi, de patrimoniu. Aceștia ar putea aduce un suflu nou zonei centrale a Capitalei”, spune președintele BREC.

BREC – Bucharest Real Estate Club este principala asociatie a industriei imobiliare, cu peste 50 de companii membre: pe lângă mari dezvoltatori și investitori sunt și membri precum companii de consultanță imobiliară, project management, property & facility management, birouri de avocatură, constructori, producători și distribuitori de materiale de construcții, firme de arhitectură și proptech.

Companiile membre ale BREC au un portofoliu cumulat de peste 10 miliarde de euro.

PROFIT NEWS TV Maratonul Imobiliar - Despina Ponomarenco, președinte BREC: Bucureștiul pierde investitori. Nu poți să oprești o întreagă industrie din cauza abaterilor unor companii

„Inițiativele noastre au o puternică componentă educațională. BREC a lansat, de exemplu, prima inițiativă privată de educație. Am adus liderii unor companii care au experiență de zeci de ani pe piață, care predau la Real Estate Academy. Este un program conceput asemenea unui masterat cu un total de 12 module, fiecare a câte 4 ședințe.

Participanții sunt învățați absolut tot, de la dezvoltare pe fiecare segment și până la administrarea activelor imobiliare, finanțare, marketing imobiliar. Avem și un modul care se numește dezvoltare sustenabilă mixed-use, în care le arătăm exemple practice de proiecte care și-au dovedit utilitatea și sustenabilitatea pe termen lung”, explică președintele organizației.

Companiile membre BREC au revitalizat zone abandonate ale orașului, cu proiecte inovatoare recunoscute la nivel internațional. Globalworth Square, de exemplu, clădirea de birouri din zona Aviației – Barbu Văcărescu, a obținut locul 3 la nivel mondial cu un scor de 99% pentru acreditarea BREEAM Outstanding.

Zona Timpuri Noi era una prăfuită și abandonată acum mai bine de 10 ani: proiectul celor de la Vastint a schimbat total peisajul din zona respectivă. Același investitor a finalizat, în zona pasajului Basarab proiectul Business Garden, o construcție în top 3 clădiri de birouri certificate LEED la nivel mondial.

"Avem numeroase exemple atât în București, cât și în țară de proiecte cu standarde calitative similare cu cele din capitale precum Varșovia, Viena sau Budapesta. De altfel o parte din investitorii prezenți în aceste orașe sunt prezenți și în București: Globalworth, AFI, Skanska, Vastint șamd. Acești investitori au nevoie de un cadru legislativ clar, de predictibilitate pentru investițiile lor care se întind pe perioade lungi de timp", explică președintele BREC.

Un alt subiect demn de menționat este impactul acestor proiecte în viață de business și socială a orașului. Astfel de investiții au atras chiriași de renume, companii de IT & tehnologie, companii de telecomunicații, bănci  șamd care s-au extins, au creat noi locuri de muncă și per total au contribuit la un nivel mai bun de trăi în respectivele orașe. 

REAL ESTATE ACADEMY este primul program 100% privat de educație în sectorul imobiliar din România.

BREC ACADEMY acoperă întreg spectrul educațional privind piața imobiliară locală, ediția cu numărul patru se desfășoară în perioada septembrie 2023 – mai 2024. Programul se derulează similar unui masterat, conțînând 12 module de studiu - cele mai importante subiecte de interes privind piața imobiliară: dezvoltare sustenabilă mixed-use, dezvoltare rezidențială, clădiri și parcuri de birouri, retail, parcuri logistice, investiții imobiliare, hoteluri, finanțare imobiliară, legal real estate, brokeraj & consultanță imobiliară, asset management, property marketing & comunicare.

Modulele de studiu acoperă o perspectivă practică și utilă privind realitățile segmentului imobiliar: studii de caz și analize pe proiecte imobiliare cunoscute din piață, simulări financiare sau cele mai frecvente probleme cu care se confruntă un dezvoltator sau investitor în realitatea românească a pieței imobiliare.

viewscnt
Afla mai multe despre
despina ponomarenco
brec
blocare puz-uri