Problemele din prezent privind evidența ANAF pe plătitorii persoane fizice vor fi remediate în cel mult doi ani, ca parte a unui proiect finanțat prin PNRR, SFERA, prin care bazele de date ale Fiscului vor fi integrate, a transmis la Maratonul Fiscalității, organizat de POFIT NEWS TV, președintele ANAF, Lucian Heiuș.
Maratonul a fost organizat cu sprijinul ING
În prezent, baza de date GOTICA, pentru administrarea creanțelor persoanelor fizice, generează erori, fiind destul de dese cazurile în care o persoană plătește, dar apare ulterior ca datornic în evidențele ANAF, atrag atenția specialiști în domeniul fiscal.
Administrarea creanțelor fiscale de către ANAF se face prin cele două baze de date, SIACF - pentru persoane juridice și GOTICA - pentru persoane fizice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul SFERA - Servicii fiscale eficiente pentru administrație și cetățeni - presupune actualizarea sistemelor informatice de administrare fiscală a contribuabililor și asigurarea interoperabilității acestora cu sistemele informatice ale instituțiilor statului care dețin și pot furniza informații utile în activitatea de colectare a impozitelor/ taxelor.
"ANAF are două sisteme de gestionare a sistemelor de plată, pentru persoanele juridice și pentru persoanele fizice. La persoanele juridice nu știu să fie probleme deosebite. Se numește SIACF și funcționează bine, orice persoană juridică poate să își vadă fișa, să aibă un punctaj pe care să-l facă cu reprezentantul ANAF pe zona unde este administrat. Dar, la persoanele fizice, aici recunosc și spun de ani de zile că acel program, care se numește GOTICA, are încă mari probleme și ne creează și nouă și contribuabililor persoane fizice mari probleme. În PNRR este un mare proiect care se numește SFERA și care presupune integrarea tuturor acestor baze de date privind administrarea contribuabililor, persoane juridice în primă fază și ulterior persoane fizice, care să fie aduse la un nivel central. Toate problemele care în prezent apar, ele există și le recunoaștem, sper să fie eliminate. (Proiectul din PNRR ar fi gata, n.r.) în maxim doi ani. Să nu uităm că GOTICA funcționează de peste 12-13 ani și, cu bune, cu rele, reușim să facem această gestiune și la persoanele fizice, unde sunt foarte mulți contribuabili", a declarat Heiuș.
Informatizarea și modernizarea ANAF este un proiect amplu care a fost prezentat în multe rânduri. Deși multe aspecte s-au schimbat ca răspuns la provocările generate de pandemia de coronavirus, o mare parte dintre proiectele ANAF au fost incluse în PNRR pentru ca finanțarea să fie suportată din fonduri europene. Deși aspectul costurilor este unul important, includerea în PNRR s-ar putea să fi dus la amânarea unor astfel de proiecte, astfel încât să se încadreze în intervalul acoperit de PNRR.
"Fișa rol de la ANAF la persoane juridice este cum este, dar sunt tot felul de anomalii uneori. Sume plătite și nestinse. Dar la persoane fizice e jale. O persoană fizică care cere o fișă de la ANAF prin SPV va avea mari dificultăți în a înțelege ce e acolo. Sumele plătite în contul unic se sting abia la scadență, soldul obligațiilor de plată nu este clar, este foarte complicat pentru mulți", a declarat pentru Profit.ro Cristian Toma, expert contabil.