ANAF va trimite din nou către Poliție, probabil până la finalul anului, fișierul cu date despre datornicii care au restanțe rezultate din reținerea fără virarea ulterioară la buget a unor contribuții și impozite cu stopaj la sursă, a anunțat la Maratonul Fiscalității, organizat de PROFIT NEWS TV, președintele ANAF, Lucian Heiuș.
Maratonul a fost organizat cu sprijinul ING
ANAF desfășoară lunar acțiuni de notificare a contribuabililor, cu opțiuni privind eșalonarea acestor datorii acolo unde este cazul, dar nu are atribuții de cercetare penală, astfel că datele privind datornicii ajung, în final, la Poliție.
De la 1 martie anul acesta, fapta de reținere și nevirare la buget a unor contribuții și impozite cu stopaj la sursă a redevenit infracțiune. Firmele au o perioadă de grație de 60 de zile de la data scadenței obligației fiscale, după care ANAF urmează să transmită datele către Poliție pentru cercetare penală. Există posibilitatea achitării prejudiciilor și în timpul procedurilor penale, dar cu amenzi și penalități.
"Reținerea și nevirarea impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă este deja o infracțiune. Noi, lună de lună, trimitem niște notificări către contribuabili și am trimis aceste date masive și către organele care sunt abilitate să facă cercetarea penală, pentru că ANAF nu poate face cercetare penală. Din analiza pe care am făcut-o la sfârșitul lunii noiembrie, am constatat un lucru îmbucurător. Numărul societăților care aveau asemenea asemenea impozite și contribuții neachitate la finele lunii noiembrie, comparativ cu sfârșitul lunii octombrie, a scăzut cu circa 10.000, de la 61.027 la 51.600.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT PSD și PNL amână schimbările la impozitarea locuințelor până la 1 ianuarie 2025. Anulare la majorarea bazei impozabile cu 50%. Modificări surprinzătoare și la microîntreprinderiEste o scădere importantă a numărului de societăți, iar pe noi lucrul acesta ne bucură, înseamnă că contribuabilii au înțeles că nu este de joacă dacă reții o sumă de bani din salariul angajatului și în loc să o virezi la stat, așa cum prevede legea, tu o folosești în alt scop", a spus președintele ANAF.
Până la final de an, Fiscul ar urma să trimită o nouă listă cu datornicii către Poliție.
"Probabil la sfârșitul anului vom trimite din nou un pachet (de date, n.r.) cu societățile care se încadrează la această infracțiune. Noi, ANAF, trimitem lunar notificări contribuabililor care se încadrează în această situație, iar trimestrial trimitem către Poliție fișierele cu datele care apar în evidențele noastre cu societățile care au datorii de această natură neachitate. Mai mult nu putem face, pentru că ANAF nu face cercetare penală", a afirmat Heiuș.
Acesta ar fi a doua listă pe care ANAF o trimite către Poliție, după un demers similar în septembrie.
La momentul respectiv, după ce Fiscul a trimis lista către Poliție, unele companii au achitat restanțele. Printre acestea se numără și cel mai mare datornic de la momentul respectiv, CFR Marfă.