Sistemele de încălzire pe bază de electricitate vor reprezenta viitorul, atât din punctul de vedere al costurilor, cât și al confortului, afirmă Valentin Niculae, expert și consultant în energie în cadrul Energy Efficiency Consultants.
"Pompele de căldură sunt verificate deja în funcționalitate, la un randament foarte bun, și de asemenea pentru cei care nu își permit o pompă de căldură există varianta unei centrale termice electrice, în combinație cu un sistem electric fotovoltaic. Dacă am un sistem electric fotovoltaic atunci îmi pot monta un boiler tot electric sau am o pompă de căldură și în felul ăsta nu mai am nevoie de gaz", a afirmat Niculae la Maratonul Energiei de la Profit News TV.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Liberty, Nova Power&Gas, Nuclearelectrica, Tinmar Energy și Transgaz
Acest sistem, de încălzire a locuințelor folosind propria producție, curată, de energie, este tot mai folosit în țările din vestul Europei, cu condiția ca electricitatea să fie disponibilă și să fie ieftină, spune Niculae.
Pentru cei care doresc să-și asigure consumul propriu printr-un sistem de panouri fotovoltaice, Niculae recomandă o analiză care să ia în calcul suprafața acoperișului, puterea instalată și consumul anual, în funcție de care sunt stabiliți indicatorii sistemului necesar.
CITEȘTE ȘI Concesiunea OMV Petrom pentru 9 perimetre de hidrocarburi, pregătită să fie prelungită cu 15 aniLa un consum mediu lunar de 300 kWh un sistem de 3 kW ar fi suficient pentru a asigura autoconsumul, dar va fi nevoie și de schimbarea comportamentului de consum în funcție de sistemul de producție respectiv, potrivit consultantului.
El recomandă, de asemenea, atenție în alegerea firmei care va instala proiectul, ținând cont inclusiv de sprijinul acesteia în comunicarea ulterioară cu companiile de distribuție și furnizare din zonă.
"Sunt mai multe aspecte tehnice pe care poate nu le înțelegem și ar fi bine să avem un sprijin în instalator, în cel care ne montează sistemul, să ne ghideze în procesul de conectare", menționează Niculae.
Investiția într-un sistem care permite livrarea în rețeaua națională a energiei neconsumate poate fi amortizată în 4 ani, dar în cazul unui sistem destinat exclusiv consumului propriu termenul va fi dublu sau chiar mai mare, astfel că se ajunge la jumătatea duratei de utilizare a echipamentelor.
Una dintre greșelile frecvente ale celor interesați de montarea panourilor fotovoltaice este lipsa verificării condițiilor de racordare la rețea, spune Nicolae.
În ceea ce privește rețelele de termoficare centralizată, consultantul atenționează că este nevoie de un ritm mai accecerat de modernizare.
În București, de exemplu, unde rețeaua de termoficare are o lungime de 4.000 km, un ritm de înlocuire de 40-50 km pe an și o durată de viață a țevilor de 40-50 de ani înseamnă că niciodată nu poate fi finalizat acest proiect și vor exista în continuare pierderi de apă sau energie termică, mai spune el.