Strategia de plafonare a prețurilor adoptată de Guvernul român nu a adus multe bucurii, nici consumatorilor, nici furnizorilor, distribuitorilor sau producătorilor, statul fiind unul din câștigătorii crizei în energie, a declarat președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, în cadrul Maratonului Energiei de la Profit News TV.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Liberty, Nova Power&Gas, Nuclearelectrica, Tinmar Energy și Transgaz
Potrivit acestuia, statul român a fost unul dintre puținele state europene care nu a scăzut taxele și impozitele din domeniu, ci dimpotrivă le-a majorat, pentru a avea bani pentru plata compensărilor datorate furnizorilor.
“În cazul gazelor naturale, plafonul face mai mult rău decât bine, aceasta este poza acestui moment (ca urmare a faptului că în prezent, prețurile pe piața angro sunt inferioare plafonului impus de stat - n.r.). Și la energie electrică, unii consumatori suferă ca urmare a impunerii plafonării”, afirmă Chisăliță.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Nu putem spune că această schemă a adus multe bucurii, erau abordări mai bune. Și mă gândesc la cele adoptate de alte state, care nu sunt în topul statisticii Eurostat al scumpirii energiei din UE. Ar trebui să-nvățăm din experiența pe care am avut-o în 2022. Statul sau alte entități publice sau private nu ar trebui să profite de consumatori, pentru că aceștia se închid. Iar tot statisticile Eurostat situează România în topul închiderilor non-casnici”, a declarat șeful AEI.
În opinia sa, nu numai anul 2022 prezintă o problemă pentru consumatori, ci și 2023, pentru că, deși prețurile pe piața angro au scăzut, plafoanele fac ca prețurile din facturi să rămână la niveluri ridicate.