Administratorii de fonduri de investiții gestionează active de 9,2 miliarde de euro, bani care aparțin unui număr de peste 483.000 de investitori, a transmis Cristian Vasile Pascu, vicepreședinte al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), la PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară.
Evenimentul a fost susținut de Asociația Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Banca Transilvania, Bursa de Valori București, Cornerstone Communications, Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB), Depozitarul Central, Garanti BBVA, SIF Muntenia, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), Revolut, XTB
"Aș începe cu o poză a industriei pentru că AAF include administratori de fonduri deschise de investiții, administratori de fonduri alterative de investiții, Fondul Proprietatea și bănci depozitare. La nivelul lunii martie, avem 92 de fonduri deschise, autorizate de ASF, cu un total de active de aproximativ 3,5 miliarde de euro. De asemenea, avem 117 fonduri deschise străine, care sunt vândute în România și care totalizează active de circa 0,35 miliarde de euro, alături de 36 de fonduri de investiții alternative, al căror active însumează active de 5,3 miliarde de euro. În total, avem 245 de fonduri deschise și închise, locale și străine, cu un total al activelor în administrare de 9,2 miliarde de euro", a spus Pascu.
El a afirmat că AAF este o asociație a operatorilor din piață care își propune să promoveze conceptul de investiție în organismele de plasament colectiv, care încearcă să promoveze standardele europene și în piața locală și este un interlocutor al ASF pe diverse tematici care privesc industria fondurilor de investiții.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Cred că am fost destul de prezenți în piață prin programele de educație financiară. Observăm pentru prima dată, în urma unor studii realizate în cursul anului 2022, că investitorul mediu în fonduri are vârsta de 30 de ani. Suma medie pe care o investesc este de 500 lei", a punctat reprezentantul AAF.
Pascu a arătat că în acest domeniu sunt prezente mai multe mituri, unul dintre fiind că fondurile de investiții sunt greu accesibile, că investițiile în aceste instrumente necesită o sumă mare de bani și plasamentele sunt riscante.
"Noi încercăm să explicăm oamenilor că pot investi în fonduri cu o sumă mică de bani, că nu îți trebuie o sumă mare de bani, că poți cumpăra unități de fonduri cu mai puțin de 100 lei. Am observat că românii se uită la fondurile de investiții. Numărul acestora a crescut în ultimele 12 luni de la 460.000 la 483.000. Cu alte cuvinte, avem peste 20.000 de noi investitori și AAF îl apreciază ca fiind un rezultat bun, cu toate că activele au scăzut pe fondul unei conjuncturi nefavorabile din această perioadă", a mai spus vicepreședintele asociației.
El a recomandat viitorilor investitori să facă plasamente constante în fondurile de investiții, lună de lună, și pe termen mediu și lung.
"Sumele alocate constant reduc prețul mediu al plasamentelor și, atunci când decizi să vinzi, randamentul obținut va fi mai bun", a mai spus Pascu.