Administratorii de pensii private obligatorii (Pilonul 2), al căror portofoliu însumează 8,04 milioane de salariați români, au închis anul 2022 cu o cifră de afaceri totală de 344,5 milioane de lei, în scădere cu 42,8% față de 2021, relevă datele analizate de Profit.ro.
Și rezultatul net al companiilor a fost în regres, de la 244,96 milioane de lei în 2021 la 86,84 milioane de lei, procentul de scădere fiind de 64,5%.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Principalul motiv al reducerii afacerilor a fost diminuarea încasărilor din comisionul de administrare a activul net al fondurilor administrate. Tendința de scădere a încasărilor se va menține și în acest an, după ce în decembrie 2022 a fost adoptată OUG 174/2022, care elimină comisionul aplicat asupra contribuțiilor participanților la fonduri.
O explicație similară este prezentă și în raportul anual al Generali Pensii.
NN Pensii detaliază în aceeași manieră.
Pe Pilonul 2 sunt prezenți NN Pensii, Allianz Țiriac Pensii Private, Metropolitan Life Pensii Private, Aegon, Generali, BCR Pensii și BRD Pensii.
Conform ASF, la finele lunii martie 2023, cele șapte societăți administrau active nete pe Pilonul II în sumă totală de 103,198 miliarde de lei, comparativ 96,43 miliarde de lei în decembrie 2022.
CITEȘTE ȘI FOTO Contract semnat la unul dintre cele mai mari pasaje din Capitală. Cât vor dura lucrărileCifrele financiare ale administratorilor nu au legătură și nu influențează rezultatele financiare ale fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), fiind entități juridice separate.
Mai multe detalii despre datele financiare ale administratorilor sunt disponibile AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI și AICI.