Ministrul Muncii: Nu discutăm de naționalizarea Pilonului 2 de pensii. E o discuție a unora care vor să se audă de la televizor

Ministrul Muncii: Nu discutăm de naționalizarea Pilonului 2 de pensii. E o discuție a unora care vor să se audă de la televizor
scris 26 aug 2022

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a negat că există vreo discuție în coaliția de guvernare cu privire la ”naționalizarea” Pilonului 2 de pensii, administrat privat, spunând că modificările legislative vizate pentru administratorii acestor fonduri au fost propuse exclusiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

”De naționalizare am spus de mai multe ori și eu, a răspuns și premierul, a răspuns și președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu discutăm de așa ceva, e doar o discuție a unora care vor să se audă de la televizor”, a declarat Marius Budăi.

Urmărește-ne și pe Google News
Guvernul a semnat majorarea salariilor pentru bugetari CITEȘTE ȘI Guvernul a semnat majorarea salariilor pentru bugetari
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Fostul ministru USR Claudiu Năsui susține că în Ministerul Finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a Pilonului 2 de pensii.

În privința proiectului prin care administratorii de pensii private vor avea noi obligații privind raportarea tranzacțiilor efectuate, ministrul Muncii a arătat că propunerile aparțin exclusiv ASF.

”Situația stă în felul următor: Ministerul Muncii nu are nicio atribuțiune, aici atribuțiile Ministerului Muncii legate de Pilonul 2 de pensii sunt doar din punct de vedere al virării sumelor de bani către administratorii privați și a întocmi acele liste și recapitulații cu sumele de bani. Am primit de la ASF, că acolo sunt specialiștii, acel text pe care dumneavoastră îl vedeți postat în transparență a publică, dumnealor au scris tot de acolo, Ministerul Muncii și Guvernul nu a avut nici o completare. ASF-ul nu are posibilitate conform legii de inițiativă legislativă și atunci ar trebui să fie acest lucru preluat și adus în guvern”, a explicat ministrul 

Calculele Guvernului: Prețurile plafonate în energie - păstrate integral doar pentru anumiți consumatori noncasnici. Cum va fi calculat venitul suplimentar lunar al furnizorilor și traderilor de energie, pentru supraimpozitare CITEȘTE ȘI Calculele Guvernului: Prețurile plafonate în energie - păstrate integral doar pentru anumiți consumatori noncasnici. Cum va fi calculat venitul suplimentar lunar al furnizorilor și traderilor de energie, pentru supraimpozitare

Aministratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul 2) și facultative (Pilonul 3) și depozitarii vor fi obligați să transmită săptămânal către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) o situație a activelor care acoperă provizionul tehnic. De asemenea, suplimentar informațiilor raportate de administratori până în prezent către ASF, aceștia vor trebui să transmită săptămânal și o situație a tranzacțiilor efectuate, care să reflecte diferențele de valoare pozitive sau negative ale instrumentelor financiare din portofoliu.

În vară, inclusiv într-un context generat de scandalul de la fondul de pensii al BRD, ASF a avansat modificarea sistemului, în sensul ca administratorii celor șapte fonduri de pensii private Pilon II să publice lunar structura detaliată a investițiilor, nu doar trimestrial.

Acum, ASF vine cu obligația prezentării săptămânale a unei situații de către aceștia.

"În contextul actual în care piețele financiare din Uniunea Europeană sunt marcate de deteriorarea echilibrelor macroeconomice, precum și de un nivel în creștere al riscului de piață, ASF își propune să se implice în analizarea modului în care administratorii procedează pentru limitarea efectelor volatilității din piețele financiare asupra portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private, precum și modului în care aceștia adoptă măsurile necesare pentru protejarea activelor participanților și beneficiarilor la sistemul de pensii private.

Astfel, pentru a avea o imagine cât mai clară și mai actuală a operațiunilor de investire și dezinvestire efectuate cu activele fondurilor de pensii private este necesar ca, suplimentar informațiilor raportate până în prezent către ASF, să se regăsească și o situație a tranzacțiilor efectuate, care  să reflecte diferențele de valoare pozitive sau negative ale instrumentelor financiare din portofoliu. Totodată, pentru urmărirea evoluției valorii activelor care acoperă provizionul tehnic, se impune creșterea frecvenței de raportare de la frecvență lunară, la frecvență săptămânală a situației activelor care acoperă provizionul tehnic, situație transmisă atât de către administrator cât și de către depozitar", este mișcarea pregătită.

UBS: Zona euro se confuntă cu o recesiune ușoară, declanșată de creșterea prețurilor la energie. \ CITEȘTE ȘI UBS: Zona euro se confuntă cu o recesiune ușoară, declanșată de creșterea prețurilor la energie. "Totuși, nu totul este negru."

Pilonul 2 a fost lansat în luna mai 2008, numără 7,89 milioane de participanți și totalizează active nete de 90,46 miliarde de lei, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară valabile la finele lunii iulie.

La Pilonul 3, numărul cotizanților a atins 594.063, iar activele nete însumează 3,408 miliarde de lei. Sistemul a fost lansat în 2007.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
administratori
raportari
active
investitii