De când începe educația financiară, care sunt greșelile pe care le fac oamenii fără o educație financiară, în ce să investesc dacă am economii, când cumpăr sau cum îmi evaluez investiția, când fac exit și cum marchez profitul sunt doar o parte dintre întrebările la care vor răspunde jucători relevanți în domeniu, la Maratonul de Educație Financiară - Ediția a IV-a, care va fi organizat de PROFIT NEWS TV pe 23 aprilie.
Context
Importanța educației financiare a crescut în ultimele două decenii pe măsură ce inovația și globalizarea au sporit diversitatea și complexitatea serviciilor financiare. Aceste evoluții creează responsabilități noi pentru autorități, care trebuie să se asigure că economia și societatea sunt pregătite corespunzător pentru a face față noilor provocări.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
• Educația financiară a devenit un aspect de interes pentru toate entitățile care fac parte din sistemul financiar românesc: Guvernul, organismele de supraveghere financiară, corporațiile financiare, ONG-urile, agenții de protecție a consumatorilor discuta subiectul educației financiare și / sau au dezvoltat programe complexe de educație financiară.
• Nevoia abordării coerente la nivel național a educației financiare a condus spre apariția strategiilor naționale de educație financiară. Acestea au ca scop stabilirea unor obiective specifice si a direcțiilor de acțiune a partenerilor angrenați în elaborarea și implementarea lor, pentru o perioadă de timp data, în vederea îmbunătățirii nivelului de educație financiară a populației unei țări.
• Ca să ajungi să te împrietenești cu banii, trebuie mai întâi să-i cunoști. Trebuie să cunoști banii, dar și pe oamenii care îi stăpânesc.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat de Ziua Educatiei Financiare: ‘’Ziua educației financiare reprezintă, de asemenea, o ocazie potrivită de a reflecta asupra modului în care oferta de educație economică și financiară răspunde, cu adevărat, competențelor necesare în economia actuală.
Există o serie de inițiative orientate spre educarea copiilor, informarea și formarea adulților, pregătirea specialiștilor din acest domeniu - la fel cum există profesioniști dedicați, care se străduiesc să țină pasul cu vremurile, să transmită cunoștințe și să dezvolte competențe care să răspundă unor nevoi reale.
Fostul presedinte al Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu: Educația financiară nu este un lux, se înscrie printre necesitățile
vieții contemporane. "Sănătatea financiară a unei națiuni are întotdeauna o importanță strategică, pentru că se referă la nivelul de bunăstare pe care îl au cetățenii. Nevoia de sănătate și de stabilitate financiară este critică pentru fiecare cetățean, iar educația financiară este cea care poate asigura baza necesară unei mai bune protecții și reziliențe economico-financiare.
Mugur Isărescu: “Colaborarea dintre Banca Națională a României și Academia de Studii Economice poate contribui în direcția creșterii gradului de educație financiară a antreprenorilor, în primul rând, cu efecte pozitive pe termen mediu și lung, inclusiv asupra intermedierii financiare’’
• Banca Națională a României are o amplă activitate de educație financiară desfășurată prin intermediul proiectelor și parteneriatelor realizate de-a lungul timpului.:
• Fin Club – Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Ministerul Finanțelor și Asociația Română a Băncilor au
lansat la data de 1 septembrie 2020 FinClub, un program de educație financiară destinat elevilor de liceu din clasele X-XII, pasionați de piața financiară.
• Economic Hub – proiect de dezbatere economică dedicat comunității oamenilor de afaceri
• Să vorbim despre bănci și bani – proiect dedicat elevilor din învățământul preuniversitar
• Zilele porților deschise pentru studenți și economiști - Inițiat în anul 2009, proiectul are ca obiectiv general îmbunătățirea nivelului de cunoaștere și înțelegere, în mediul universitar, a activității băncii centrale
• Academica BNR - consolidarea dialogului dintre banca centrală, mediul economic instituținal și comunitatea academică
Există deja programe naționale de educatie financiară începute de jucători importanți din domeniul financiar bancar precum
o ASF: prin platforma de educație financiară edu-fin.ro- De la declararea Zilei Educației Financiare și până în prezent (aprilie 2022-aprilie 2023), ASF a conceput și a implementat o serie de programe noi de educație financiară adresate tuturor categoriilor de vârstă și mediilor de învățare, de la elevi la profesori, sportivi și antreprenori
o Programul de educare financiară inițiat de BVB, prin platforma Fluent în Finanțe, o platformă educațională online, care își propune să ofere materiale de informare și educare despre investiții la Bursa de Valori București, plasamente în fonduri de investiții și în fonduri de pensii.
o Programul Național de educație financiară început de BCR, care acoperă o gamă largă de teme din educația financiară, structurată pe grupe de vârstă și nivel de învătământ, de la educația pentru copii și școlari, urmată de pregătirea liceenilor și studenților, până la educarea adulților.
o CASLB – despre posibilitaea de mediere dintre client persone fizice și juridice și bănci, la care o poate asigura CASLB
o ARB - despre cum să-ți gestionezi bugetul, economisirea, accesarea unui credit, riscul și restructurarea unui credit, dar și un manual de educație financiară cu capitole despre bănci, leasing, piața de capital, fonduri de investiții, pensii private, asigurări
o ING – Banometru
o Fundația Progress, în parteneriat cu BCR, lansează proiectul „Școala de bani din bibliotecă”, o inițiativă prin care copiii și adulții din mediul rural au parte de educație financiară care să îi ajute în managementul propriilor finanțe și dezvoltarea competențelor digitale pentru folosirea serviciilor bancare online.
Educația financiară este un proces continuu și integrat, prin care dobândim cunoștințe, dezvoltăm abilități și adoptăm un comportament
responsabil în ceea ce privește gestionarea banilor și a resurselor financiare. Obiectivul este să ajungem să putem lua decizii financiare
sigure, să fim capabili de a planifica și atinge obiective financiare, dar și să ne putem adapta la aspectele economice ale societății în care trăim.
• Așadar, educația financiară nu este un eveniment izolat ci o călătorie pe parcursul vieții, care necesită învățare continuă. Noi credem că educația financiară în școli este primul pas în construirea unei fundații solide pentru viitorul tinerilor.
• Înțelegerea conceptelor de bază precum economisirea, bugetarea și gestionarea datoriilor îi pregătește pe copiii pentru provocările financiare cu care se pot confrunta în viața de adult și, mai ales, în călătoria antreprenorială. Prin dobândirea acestor cunoștințe, tinerii vor fi capabili să ia decizii financiare înțelepte și să evite capcanele care pot duce la probleme financiare.
Educația financiară pentru copii
o Educatia, de orice fel, este eficientă dacă începe de la vârste fragede. Educația financiară nu face excepție. Chiar dacă, pentru cei mici, unele concepte economice sunt prea complicate, există soluții de educație adaptate copiilor, care pot scoate noțiuni financiare din zona abstractă, aducându-le în cea a înțelegerii ușoare, a jocului, a integrării în viața de zi cu zi.
o Cum se câștigă banii? Pentru ce ne trebuie? Cum îi folosim chibzuit? Ce greșeli putem face în privința lor? Cum îi putem strânge pentru ca mai târziu să-i folosim pentru lucruri necesare, dorite sau pentru a dărui mai departe?
o Pentru cei care țintesc să-și construiască propriile afaceri, educația financiară este o componentă cheie în drumul către succes. Înțelegerea mecanismelor financiare și a riscurilor asociate cu gestionarea unei afaceri este esențială pentru luarea deciziilor informate. În concluzie, da, educația financiară poate reprezenta începutul drumului către antreprenoriat și succes în afaceri. De la educația financiară în școli până la dezvoltarea abilităților financiare necesare antreprenoriatului, este doar un pas.
Teme de dezbatere
Prin această dezbatere ne propunem să abordăm o serie de teme de maxim interes pentru telespectatorii cu un nivel mediu de educație financiară, care doresc să-și aprofundeze cunoștințele.
o De când începe educația financiară? Ce și cum îi putem învăța pe copii?
o De ce este necesară educația financiară și care sunt greșelile pe care le fac oamenii fără o educație financiară
o domeniile abordate de educația financiară:
o economisirea - cum și cât economisesc
o investiții - cum decidem care este investiția care ni se potrivește,
o În ce să investesc dacă am economii: imobiliare, acțiuni românești pe BVB, acțiuni ale companiilor mari internaționale listate pe Wall Street sau alte burse mari din lume, unităti de fond oferite de fondurile de investițîi, obligațiuni și titluri de stat, aur, valute, crypto
o Cum se cumpără acțiunile, pe ce bază se aleg acțiunile, cum se informează despre companii, cum iau un broker, ce poate face un broker pentru mine; stau să urmăresc toată ziua acțiunile, care sunt informațiile de educație financiară de care are nevoie clasa medie
o Care este avantajul unităților de fond? Când cumpăr sau cum îmi evaluez investiția? Când fac exit și cum marchez profitul?
o asigurări de viață , pensii private și facultative
o finanțare prin credirare. Cum gestionez relația cu banca în cazul unui litigiu?
o Cum compar diversele opțiuni de investiție financiară? Investițîi imobiliare vs acțiuni, obligațiuni vs unități de fond vs pensii private