Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară, cu cei mai importanți jucători de pe piața de profil din România

Maratoanele Profit.ro   
Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară, cu cei mai importanți jucători de pe piața de profil din România

Profit News TV îi aduce împreună, pe 27 aprilie, în Maratonul de Educație Financiară, pe cei mai importanți jucători de pe piața de profil din România, reprezentanți ai autorităților, băncilor, fondurilor de investiții, asociațiilor din domeniul financiar bancar, brokerilor, dar și experți în educație financiară, pentru a aborda diversele fațete ale educației financiare.

Prin această dezbatere ne propunem să-i ajutăm pe telespectatorii Profit News și pe cititorii Profit.ro să înteleagă necesitatea economisirii și oportunitățile și opțiunile de investiție pe care le au la dispoziție.

Urmărește-ne și pe Google News

• Educația financiară a devenit un aspect de interes pentru toate entitățile care fac parte din sistemul financiar românesc: Guvernul, organismele de supraveghere financiară, corporațiile financiare, ONG-urile, agențiile de protecție a consumatorilor discută subiectul educației financiare și / sau au dezvoltat programe complexe de educație financiară.

• Nevoia abordării coerente la nivel național a educației financiare a condus spre apariția strategiilor naționale de educație financiară. Acestea au ca scop stabilirea unor obiective specifice și a direcțiilor de acțiune a partenerilor angrenați în elaborarea și implementarea lor, pentru o perioadă dată, în vederea îmbunătățirii nivelului de educație financiară a populației unei țări.

• Educația financiară a devenit o temă de interes național.

• Președintele Klaus Iohannis a declarat la Forumul Educației Financiare: “Deciziile financiare sunt cele mai prezente decizii în viața de zi cu zi a oamenilor, cu privire la cât și cum să cheltuie, cât și cum să economisească și să investească. Iar aceeași logică se aplică și finanțelor țării. Educația, financiară sau nu, este și despre lecții viitoare, despre cum ne raportăm la evoluțiile pe termen mediu și lung”.

“Lumea cripto-activelor, ca rețea globală, se diversifică extrem de rapid, prin accelerarea progresului tehnologic, în pas cu preferințele investitorilor. Educarea și informarea utilizatorilor, alături de reglementarea corectă, sunt cele mai bune soluții pentru funcționarea sustenabilă a acestor piețe”, a adăugat președintele României.

• Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu: Educația financiară nu este un lux, se înscrie printre necesitățile vieții contemporane.

"Sănătatea financiară a unei națiuni are întotdeauna o importanță strategică, pentru că se referă la nivelul de bunăstare pe care îl au cetățenii. Nevoia de sănătate și de stabilitate financiară este critică pentru fiecare cetățean, iar educația financiară este cea care poate asigura baza necesară unei mai bune protecții și reziliențe economico-financiare

• Mugur Isărescu: “În 2021, aproximativ 80.000 elevi și studenți au interacționat fizic sau online cu echipele de educație financiară din BNR. Peste 600 unități de învățământ au fost implicate în activitățile BNR de educație financiară atât în mediul urban, cât și cel rural. Proiectul internațional Global Money Week a reunit, într-un maratonn de o săptămână, 15.800 elevi și 194 unități de învățământ”

• Banca Națională a României are o amplă activitate de educație financiară desfășurată prin intermediul proiectelor si parteneriatelor realizate de-a lungul timpului:
 - Fin Club – Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Ministerul Finanțelor Publice și Asociația Română a Băncilor a lansat, la 1 septembrie 2020, FinClub, un program de educație financiară destinat elevilor de liceu din clasele X-XII, pasionați de piața financiară.

- Economic Hub – proiect de dezbatere economică dedicat comunității oamenilor de afaceri

- Să vorbim despre bănci și bani – proiect dedicat elevilor din învățământul preuniversitar

- Zilele porților deschise pentru studenți și economiști - Inițiat în anul 2009, proiectul are ca obiectiv general îmbunătățirea nivelului de cunoaștere și înțelegere, în mediul universitar, a activității băncii centrale

-  Academica BNR - consolidarea dialogului dintre banca centrală, mediul economic instituțional și comunitatea academică

Există deja programe naționale de educatie financiară începute de jucători importanți din domeniul financiar-bancar precum:
o ASF: prin platforma de educație financiară edu-fin.ro
o Programul de educare financiară inițiat de BVB, prin platforma Fluent în Finanțe, o platformă de educațională online care își propune să ofere materiale de informare și educare despre investiții la Bursa de Valori București, plasamente în fonduri de investiții și în fonduri de pensii.
o Programul Național de educație financiară început de BCR, care acoperă o gamă largă de teme din educația financiară, structurată pe grupe de vârstă și nivel de învătământ, de la educația pentru copii și școlari, urmată de pregătirea liceenilor și studenților, până la educarea adulților.
o CASLB – despre posibilitaea de mediere dintre client persone fizice și juridice și bănci, la care o poate asigura CASLB
o ARB - despre cum să-ți gestionezi bugetul, economisirea, accesarea unui credit, riscul și restructurarea unui credit, dar și un manual de educație financiară cu capitole despre bănci, leasing, piața de capital, fonduri de investiții, pensii private, asigurări
o ING - Banometru

Educatia, de orice fel, este eficientă dacă începe de la vârste fragede. Educația financiară nu face excepție. Chiar dacă, pentru cei mici, unele concepte economice sunt prea complicate, există soluții de educație adaptate copiilor, care pot scoate noțiuni financiare din zona abstractă, aducându-le
în cea a înțelegerii ușoare, a jocului, a integrării în viața de zi cu zi.

• Cum se câștigă banii? Pentru ce ne trebuie? Cum îi folosim chibzuit? Ce greșeli putem face în privința lor? Cum îi putem strânge pentru ca mai târziu să-i folosim pentru lucruri necesare, dorite sau pentru a dărui mai departe?

Sunt doar câteva dintre subiectele despre bani care pot fi discutate cu cei mici

Prin această dezbatere ne propunem să abordăm o serie de teme de maxim interes pentru telespectatorii cu un nivel mediu de educație financiară, care doresc să-și aprofundeze cunoștințele.

• De când începe educația financiară? Ce și cum îi putem învăța pe copii?

• De ce este necesară educația financiară și care sunt greșelile pe care le fac oamenii fără o educație financiară?
• Domeniile abordate de educația financiară:
+ economisirea - cum și cât economisesc
+ investiții - cum decidem care este investiția care ni se potrivește,
+ În ce să investesc dacă am economii: imobiliare, acțiuni românești pe BVB, acțiuni ale companiilor mari internaționale listate pe Wal Street sau alte burse mari din lume, unități de fond oferite de fondurile de investiții, obligațiuni și titluri de stat, aur, valute, crypto
+ Cum se cumpără acțiunile, pe ce bază se aleg acțiunile, cum se informează despre companii, cum iau un broker, ce poate face un broker pentru mine; stau să urmăresc toata ziua acțiunile, care sunt informațiile de educație financiară de care are nevoie clasa medie
+ Care este avantajul unităților de fond? Când cumpăr sau cum îmi evaluez investiția? Când fac exit și cum marchez profitul?
• Asigurări de viață, pensii private și facultative
• Finanțare prin creditare. Cum gestionez relația cu banca în cazul unui litigiu?
• Cum compar diversele opțiuni de investiție financiară? Investiții imobiliare vs acțiuni, obligațiuni vs unități de fond vs pensii private

viewscnt
Afla mai multe despre
profit
maraton