Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a alocat pentru București sume care nu ajung decât pentru reabilitarea termică a cel mult 15 blocuri pe sector, fiind astfel ”o glumă” în această privință, a declarat primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, la Dezbaterile PROFIT NEWS TV "Maratonul imobiliar". Potrivit acestuia, primăria pe care o conduce nu poate reabilita din bugetul propriu mai mult de 10 blocuri anual, iar fondurile europene care ar trebui accesate prin Programul Operațional Regional (POR) nu sunt încă lansate.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul One United Properties, Grupul Iulius, Nordis Group și Alesonor
CITEȘTE ȘI Dezbaterile PROFIT NEWS TV - Mihai Păduroiu, CEO Office Division, One United Properties: Orașele mari din România au rămas în continuare atractive pentru companiile multinaționale. Un semn extrem de bun, care atestă maturitatea pieței de birouriVIDEO POATE FI VĂZUT AICI ȘI AICI
”O primărie, orice primărie, nu poate să facă mai mult de – dacă există bani europeni – mai mult de 80 de blocuri pe an. Noi avem 1.200. Aceste reabilitări sunt extrem de scumpe (...) Un bloc reabilitat înseamnă undeva la 4-5 milioane de lei, o sumă fabuloasă meu din punctul meu de vedere. Ca să susții din bugetul local 10 blocuri, înseamnă să bagi 50 de milioane de lei. E o sumă foarte, foarte mare de bani”, a arătat Ciprian Ciucu.
Potrivit acestuia, fondurile prealocate primăriilor de sector în acest scop prin PNRR sunt ”o glumă proastă”.
”PNRR-ul este o glumă proastă pe anvelopare de blocuri. Nu o să putem reabilita din câți bani au fost alocați sectorului 6, pentru că este o prealocare, mai mult de 15 blocuri, asta dacă suntem optimiști. (...) Am zis-o și pe căi informale, direct, prin scrisori la minister, prin toate modalitățile posibile, prin asociații ale municipiilor, acum trebuie să o zic și public că e o glumă proastă PNRR-ul pe reabilitare de blocuri în București”, a spus Ciprian Ciucu.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Iulian Dascălu mută Carbochim, dar promite o investiție de peste jumătate de miliard de euro pentru cel mai mare proiect de regenerare urbană din RomâniaAcesta și-a argumentat afirmația prin faptul că în București există circa 45-55% din spațul locuit pe blocuri din întreaga țară.
”Nu este posibil să pui pe PNRR 15 blocuri de sector, 80 de blocuri pe tot orașul sau 100 de blocuri pe toată capitala României. Este efectiv absurd modul în care s-a făcut această prealocare la Ministerul Dezvoltării, ca să fie foarte clar”, a declarat primarul sectorului 6 al capitalei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Andrei Iușuț, fostul proprietar al grupului de restaurante Divan, pregătește cea mai mare investiție imobiliară a sa, în spatele unui centru comercial mistuit de flăcăriÎn al doilea rând, primarul a arătat că nici fondurile europene nu pot fi accesate, deși exercițiul financiar curent a început în 2020.
”Doi la mână, să vedem când o să dea drumul la POR, când o să înceapă POR-ul, că încep și eu să mă plictisesc, se duce mandatul și mă tot întreabă oamenii pe facebook ”domnul primar, de ce nu accesați fonduri europene?” Pentru că nu au fost lansate. Suntem în anul 2022, cadrul financiar a început în 2020, au trecut 3 ani și noi nu avem POR-ul gata.
De aceea nu finanțăm din bani europeni, iar ca să susții din bugetul local... Am dat drumul la 9 blocuri săptămâna trecută pentru reabllitare. 9 blocuri din 1.000 de blocuri, ce înseamnă asta? Este nesemnificativ, iar mai mult nu ne permitem, avem de făcut și spitale, avem de făcut și școli, avem de făcut și drumuri de la zero, proiecte de utilități (...) Din fonduri proprii nu ai cum să pui mai mult de 10 blocuri pe an și noi suntem oarecum mulțumiți că putem pune și atât”, a mai spus Ciprian Ciucu.