Implementarea sistemului de work-from-home odată cu debutul pandemiei nu a oprit tranzacțiile de închiriere pe piața de birouri, ci a modificat doar solicitările chiriașilor și ale angajaților acestora. Se pune tot mai mult accent pe birourile moderne, certificate la cel mai înalt nivel și cu facilități diversificate în împrejurimi. În continuare, investitorii străini mizează pe România pentru extinderea afacerilor, semn că piața de birouri a ajuns la un anumit nivel de maturitate.
„Cererea, chiar și din timpul pandemiei, a demonstrat că, deși oamenii au lucrat predominant de acasă, companiile nu au renunțat la strategia pe termen lung. Au înțeles că pandemia este doar un episod și au acționat ca atare. Spre exemplu noi, la nivelul grupului, am închiriat peste 70.000 de metri pătrați de spații de birouri în cei doi ani de pandemie. A fost o contracție în 2020, din cauza șocului de la începutul pandemiei, dar cererea a rămas in continuare sănătoasă. S-au tranzacționat între 250.000 și 300.000 de metri pătrați de birouri și 2020, și în 2021”, a spus Mihai Păduroiu, CEO Office Division, One United Properties, la Dezbaterile PROFIT NEWS TV "Maratonul imobiliar".
Evenimentul este organizat cu sprijinul One United Properties, Grupul Iulius, Nordis Group și Alesonor
VIDEO poate fi văzut AICI și AICI
De la începutul anului, cererea este extrem de dinamică, foarte bine echilibrată și distribuită de-a lungul sectoarelor economice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Adică cererea de spații de birouri din România nu este descrisă de un singur vector, să spunem doar de companiile din IT. Cererea este foarte bine distribuită pe toate sectoarele economice, vorbim de servicii, retail, tehnologie, finanțe, legal, farma etc”, explică Mihai Păduroiu, adăugând că primul trimestru al anului a adus o creștere substanțială în ceea ce privește cererea de spații de birouri nu doar din partea companiilor prezente pe piața locală, ci și din partea celor care caută să-și deschidă un sediu în România.
„Noi suntem angajați într-o serie de procese cu astfel de companii. Orașele mari din România au rămas în continuare atractive pentru companiile multinaționale, independent de pandemie sau de alte evenimente care au loc astăzi în jurul nostru. Au înțeles că strategia lor pe termen lung poate fi foarte bine implementată, în mod profitabil, eficient și poate genera o valoare adăugată prin deschiderea de birouri în România, în orașele mari”, mai spune acesta, indicând drept exemplu compania Ford, care a ales să-și deschidă un centru european de servicii chiar într-unul din proiectele One United Properties.
„Vor urma și alte anunțuri similare, un semn extrem de bun care atestă maturitatea pieței de birouri și faptul că în continuare beneficiile businessului local sunt pe agenda corporațiilor din Europa și din America”, afirmă CEO-ul Office Division, One United Properties, dezvoltator imobiliar, fondat de antreprenorii români Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, listat la Bursa de Valori București din vara anului trecut, în urma unui IPO de succes, în cadrul căruia compania a atras 252 de milioane de lei.
Pandemia a modificat însă solicitările chiriașilor spațiilor de birouri, dar și pe ale angajaților, accentul fiind acum pus îndeosebi pe clădirile moderne, certificate la cele mai înalte standarde, cu multiple facilități.
„Un birou modern înseamnă în primul rând un birou sănătos. Cred că pandemia ne-a obligat să implementăm și să acceptăm aceste noi standarde sanitare. În acest scop, există o serie de certificări, precum cea internațională WELL Health-Safety. Toate clădirile din portofoliul nostru sunt în curs de obținere a acestei certificări, tocmai pentru a ușura revenirea la birou care se întâmplă acum prin acest transfer de încredere către angajați din punct de vedere sanitar în primul rând”, precizează Mihai Păduroiu.
CITEȘTE ȘI Dezbaterile PROFIT NEWS TV - Valeriu Binig: ENEL a încasat de la stat doar 17 milioane lei din cele 247 milioane lei aferente compensării și plafonării. Furnizorii au fost cei care au suportat creșterile de costuri la energiePotrivit acestuia, biroul modern trebuie să fie eficient, să aibă emisii de carbon cât mai scăzute și să nu afecteze mediul înconjurător, standarde care pot fi atinse printr-o serie de investiții încă din faza de proiectare a unei clădiri. Mai exact, investiții ce țin de tehnologiile implementate, de calitatea echipamentelor, trasabilitatea acestora, de finisaje, dar mai ales de performanța energetică a întregii clădiri.
„Și în acest sens există o serie de certificări, LEED sunt cele mai prestigioase și atestă practic impactul asupra mediului înconjurător pe care o clădire de birouri îl are. Clădirile din portofoliul nostru sunt certificate după standardul LEED Platinum, care este cel mai înalt nivel de certificare verde disponibil, și avem în curs de certificare și standarul LEED Zero Carbon, care atestă practic neutralitatea emisiilor de carbon a clădirii respective”, afirmă acesta.
CITEȘTE ȘI Dezbaterile PROFIT NEWS TV – Sterică Fudulea, CNIPMMR: Sprijinirea firmelor mici care vor să-și producă singure energie s-a făcut cu foarte mare întârzierePe lângă certificări, foarte importante sunt și locația unei clădiri, facilitățile și integrarea funcțiunilor de birouri împreună cu partea de rezidențial și comercial.
„Cred că cel mai important factor astăzi îl reprezintă această integrare a funcțiunilor mixte. Datorită creșterii și dezvoltării exponențiale a întregului oraș, birourile acum aproape că au devenit dependente de această relaționare cu celelalte funcțiuni, cu partea rezidențială și cu partea comercială, care asigură toate facilitățile de bază, precum supermarket, sală de fitness, creșă, grădiniță, centru de conferință, curățătorie etc. Și cred că vom observa o accentuare a acestui trend generat de congestionarea și dezvoltarea extrem de accelerată a anumitor zone ale orașului”, mai spune Mihai Păduroiu.
One United Properties are în portofoliu cinci clădiri de birouri în zonele exclusiviste ale Capitalei, toate având un grad de ocupare de peste 90%, ceea ce demonstrează că „piața de birouri e foarte sănătoasă și dinamică”.
„E foarte important să înțelegem importanța acestor locații în ecosistemul întregului mediu de afaceri, întregii economii. Fără aceste investiții, întregul ecosistem are de suferit. Ele sunt investiții extrem de importante de care toate companiile au nevoie și de care depind. În continuare, baza culturii oricărei organizații este biroul”, conchide CEO-ul Office Division, One United Properties.