Monica David, PR Asociația Energia Inteligentă, spune, la Conferințele Profit News TV - Maratonul Economia Verde, că se poate găsi un echilibru între producerea de biocombustibili din plante tehnice și din surse alternative, precum resturi vegetale, resturi de mâncare, dar și din ulei alimentar uzat sau alege marine.
Maratonul a fost organizat cu sprijinul Environ, Tinmar Energy, Transgaz, ING, ACUE, Bursa de Valori București, Romgaz, Electrica Furnizare, Hidroelectrica
„Chiar pe parcursul anului trecut Asociația Energia Inteligentă a derulat un proiect denumit „stop aruncării uleiului alimentar uzat”, din care ne-am propus în primul rând să arătăm efectele devastatoare pe care uleiurile alimentare uzate le pot avea asupra mediului în momentul în care din bucătăriile noastre deversăm acest ulei în scurgerile de apă și necesitatea creării unui cadru organizat și destul de facil care să poată stimula colectarea uleiului alimentar uzat, astfel încât acesta să poată fi folosit ca materie primă în producția de biocombustibili”, spune aceasta.
Campania „stop aruncării uleiului alimentar uzat” a evidențiat și faptul că există anumite lacune în legislație, astfel că Asociația Energia Inteligentă este în curs a de crea o propunere legislativă care să stimuleze colectarea de ulei alimentar uzat.
„Conform unui studiu care a fost realizat la inițiativa Asociației Energia Inteligentă, se pare că în România există un potențial foarte mare de a colecta uleiul alimentar uzat. De exemplu, pentru gospodarii se estima că poate fi crescută această cantitate de ulei colectat cu 49.000 de tone, iar pentru domeniul HoReCa se poate ajunge la o creștere de 40% a cantității care e colectată în acest moment.
CITEȘTE ȘI Conferințele Profit News TV - Maratonul Economia Verde. Environ: România reciclează 30-35% din echipamentele electrice, mult sub ținta de 65%, dar nici în Europa lucrurile nu stau grozavÎntr-adevăr, nu este un parcurs ușor, însă și în momentul de față există diferite programe prin care oamenii în gospodării pot colecta acest ulei și îl pot duce la centre de colectare, iar în schimbul lui primesc diverse beneficii. Dar cantitatea cea mai mare care ar trebui să fie colectata trebuie să se concentreze pe domeniul HoReCa”, precizează Monica David.
Ea atrage atenția și asupra resturilor menajere care, de asemenea, pot deveni materie primă pentru producția de combustibili.
„Se estimează că în România există 2,5 milioane de tone de mâncare pe care efectiv o aruncăm la gunoi. Aceasta colectată poate deveni o materie primă pentru producția de biocombustibili.
Însă, mai sunt mulți pași de făcut până acolo, pentru că acest lucru înseamnă în primul rând o investiție pe partea de tehnologie, care să permită folosirea acestora ca și materie primă în producția de biocombustibili și, cu siguranță, vor trebui făcuți pași și în ceea ce privește descoperirea de noi tehnologii care să faciliteze această producție și care la un moment dat să poată scădea costurile producerii lor”, afirmă aceasta.