Primii 30 beneficiari de proiecte regenerabile cu capacități de peste un MW au primit clarificările ministerului economiei și în următoarele 2 săptămâni urmează să fie invitați pentru semnarea contractelor, a anunțat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, la Maratonul Economia Verde, conferință organizată de Profit News TV.
Maratonul a fost organizat cu sprijinul Environ, Tinmar Energy, Transgaz, ING, ACUE, Bursa de Valori București, Romgaz, Electrica Furnizare, Hidroelectrica
Similar și în cazul primului lot de beneficiari ai unor proiecte cu capacități sub un MW, care în 2-3 săptămâni vor putea semna contractele, a adăugat oficialul guvernamental.
Aceasta a precizat că Ministerul Energiei are la dispoziție 2 instrumente majore în acest sens, fondurile alocate prin PNRR și prin fondul de redresare.
CITEȘTE ȘI Conferințele Profit News TV - Maratonul Economia Verde: Hidroelectrica se concentrează pe termen scurt pe regenerabile: parc fotovoltaic gigant, proiect pilot flotant și ferme eoliene la Marea Neagră„Prin PNRR vizăm mimin 950 MW instalați, în special fotovoltaic și eolian.
În acest moment avem primele clarificări transmise beneficiarilor, pe care i-am împărțit în 2 categorii, cu capacități peste un MW și sub un MW”, a afirmat Drăgan.
În ceea ce privește producția pe cărbune, oficialul a amintit că Guvernul României susține neutralitatea climatică pentru 2050 și majorarea contribuției regenerabilelor pentru 2030.
CITEȘTE ȘI Conferințele Profit News TV - Maratonul Economia Verde: Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunță că programul Casa Verde Fotovoltaice va fi lansat pe regiuni. Cum se va proceda„Prin planul de restructurare al CE Oltenia, se urmărește realizarea în următorii 2 ani a unor noi capacități de producție, din fotovoltaice, de peste 730 MW, coroborat cu realizarea unor noi centrale pe ciclu combinat, amestec de gaz natural și hidrogen, cu o capacitate totală de 1.300 MW - o centrală pe ciclu combinat la Turceni și alta la Ișalnița. Unele capacități pe cărbune vor intra în conservare. Prima va fi grupul nr 7 Turceni, în cursul lunii iunie”, a explicat secretarul de stat.
Starea de conservare implică faptul că această capacitate va fi întotdeauna pregătită și la dispoziția Dispecerului Național.
Drăgan a mai precizat că 68% din energia care se producția din România este fără emisii CO2: 48% regenerabile plus hidro, 20% nuclear.