Yuanul chinez a devansat dolarul american, devenind cea mai tranzacționată valută din Rusia, la un an după ce invadarea Ucrainei a condus la introducerea mai multor pachete de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei, transmite Bloomberg.
Potrivit datelor cu privire la tranzacțiile cu valută comunicate de Bursa de la Moscova, în luna februarie 2023, yuanul chinez a depășit pentru prima dată dolarul american în funcție de volumul lunar al tranzacțiilor. Înainte de invadarea Ucrainei volumul tranzacțiilor cu yuani chinez pe piața din Rusia era unul neglijabil, scrie Agerpres.
Această modificare vine după ce introducerea unor sancțiuni suplimentare în acest an a afectat și cele câteva bănci din Rusia care mai aveau capacitatea de a face transferuri transfrontaliere în dolari și alte valute ale țărilor catalogate drept "neprietenoase" de către Kremlin. Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International AG, ale cărui sucursale din Rusia rămân principalul canal pentru plăți internaționale din această țară, se numără printre băncile care au fost supuse unor presiuni crescute din partea autorităților europene și americane.
Sancțiunile care vizează sistemul financiar din Rusia au forțat Kremlinul și companiile rusești să facă trecerea de la tranzacțiile în dolari și euro la monedele țărilor care au refuzat să se alăture oricăror restricții, pentru schimburile lor comerciale externe.
La începutul acestui an, Ministerul de Finanțe de la Moscova a făcut trecerea de la dolari la yuani pentru operațiunile sale de piață și, de asemenea, a pus la punct o nouă structură pentru ca fondul național suveran să dețină 60% din active în yuani. La rândul său, Banca Centrală a Rusiei face repetate apeluri către companii și cetățeni să-și transfere activele în ruble sau monede ale țărilor "prietenoase", pentru a evita riscul ca acestea să fie blocate sau înghețate.
În pofida tuturor acestor măsuri, dolarul american a rămas cea mai populară valută de pe piața rusească, până acum, pierzând foarte rar poziția de lider în defavoarea yuanului după volumul tranzacțiilor zilnice, arată datele analizate de Bloomberg.
"Acum sunt și mai puțini dolari pe piață, în condițiile în care veniturile Rusiei au scăzut odată cu reducerea prețului petrolului și diminuarea exporturilor", susține Iskander Lutsko, analist la ITI London. În același timp, "importurile de materii prime din Rusia în China a crescut cu 29%, chiar dacă exporturile din China au stagnat", a adăugat analistul.