Serviciile de securitate ale Rusiei confiscă pașapoartele înalților oficiali și directorilor companiilor de stat pentru a-i împiedica să călătorească în străinătate, temându-se de dezertări din cadrul regimului președintelui rus Vladimir Putin, scrie Financial Times (FT), citat de EFE.
Oficialii din domeniul securității au înăsprit cerințele de călătorie în sectorul de stat, cerându-le înalților funcționari să își predea documentele de călătorie, potrivit mai multor surse citate de FT.
Această măsură reflectă suspiciunea profundă a Kremlinului și a FSB, serviciile secrete ruse succesoare ale KGB, cu privire la loialitatea elitei civile a Rusiei, dintre care mulți se opun în particular războiului din Ucraina și sunt iritați de impactul pe care l-a avut conflictul asupra traiului lor, scrie sursa citată.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a înăsprit restricțiile privind călătoriile în străinătate pentru persoanele care lucrează în zone „sensibile”, scrie Agerpres.
„Există reguli mai stricte pentru asta. În unele locuri sunt oficializate și în unele locuri depind de o decizie specifică asupra anumitor angajați”, a afirmat el pentru FT.
Încă din perioada sovietică, oficialii ruși cu acces la secrete de stat de nivel mediu au fost obligați să-și lase pașapoartele într-un loc sigur de către „departamentul special” încorporat în ministerele și companiile lor. Cu toate acestea, serviciile de securitate ale Rusiei au aplicat rareori regulile, potrivit foștilor oficiali și directori. Acest lucru s-a schimbat după invadarea Crimeei de către Rusia, în 2014, când serviciile de securitate au început să avertizeze împotriva călătoriilor în țări precum Statele Unite sau Regatul Unit. După invadarea Ucrainei în 2022, restricțiile au fost aplicate pe scară mult mai largă