Unui trader german al Gazprom intrat sub controlul Berlinului i s-ar fi refuzat plata gazelor deși s-ar fi oferit să achite în ruble. Posibilă legătură cu România dacă Moscova face din asta o regulă

Unui trader german al Gazprom intrat sub controlul Berlinului i s-ar fi refuzat plata gazelor deși s-ar fi oferit să achite în ruble. Posibilă legătură cu România dacă Moscova face din asta o regulă
scris 28 apr 2022

Unui trader german al Gazprom intrat sub controlul Berlinului i s-ar fi refuzat de către Gazprombank plata gazelor cumpărate de la compania-mamă producătoare din Rusia, deși s-ar fi oferit să achite în ruble. 

Banca rusă Gazprombank a refuzat să proceseze o plată în ruble pe care un trader din Germania al producătorului rus de stat Gazprom, intrat recent sub controlul autorităților de la Berlin, a vrut să o efectueze pentru gaze cumpărate de la compania-mamă din Rusia, scrie Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Taxele și impozitele locale vor crește în București cu peste 5% CITEȘTE ȘI Taxele și impozitele locale vor crește în București cu peste 5%

Plata, aferentă unor livrări destinate unor clienți finali din Germania și Austria, a fost respinsă, deși firma de trading respectivă, Gazprom Marketing&Trading (GM&T), se oferise să plătească în ruble, conform deja celebrului decret al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Gazprom Marketing&Trading (GM&T) este parte a Gazprom Germania, ale cărei operațiuni au fost preluate recent de către statul german sub controlul său. Refuzul procesării plății sugerează că Moscova încearcă să se distanțeze de un business pe care îl deține în continuare nominal, dar care se află cel puțin până în septembrie sub administrarea autorităților de la Berlin. Rușii au vrut să cedeze Gazprom Germania către o firmă de apartament condusă de un DJ.

DOCUMENT Sezonul estival 2022: Plajele nou create vor putea fi preluate direct de firmele care au închiriat plaje învecinate. Tarifele stabilite și noile plaje ce pot fi închiriate CITEȘTE ȘI DOCUMENT Sezonul estival 2022: Plajele nou create vor putea fi preluate direct de firmele care au închiriat plaje învecinate. Tarifele stabilite și noile plaje ce pot fi închiriate

Potrivit surselor Bloomberg, GM&T, care este una dintre multele firme care importă gaze în Germania, poartă în continuare discuții cu Gazprombank pentru a obține procesarea plății.

Gazprom Germania, luată sub administrare de autoritățile germane până la finalul lunii septembrie, controlează 100% subsidiara elvețiană a producătorului rus de gaze, Gazprom Schweiz AG. La rândul său, Gazprom Schweiz AG deține integral părțile sociale ale companiei românești WIEE România SRL, unul dintre cei doi mari importatori direcți de gaze rusești în România.

Guvernul schimbă legea pentru bone. Vor putea fi angajate mai ușor de părinți CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă legea pentru bone. Vor putea fi angajate mai ușor de părinți

Profit.ro a contactat WIEE România cu întrebări imediat după publicarea decretului președintelui rus Vladimir Putin care a impus tuturor țărilor "neprietenoase" cu Rusia plata în ruble a livrărilor de la Gazprom, fără a fi transmis vreun răspuns.

După cum a relatat Profit.ro, WIEE a fost de departe cel mai mare importator de gaze în România în luna martie, având rezervată o capacitate lunară de peste 50% din totalul rezervat de 5 milioane metri cubi pe zi (mai mult de 2,5 milioane metri cubi pe zi). În aprilie 2022, rezervarea lunară a WIEE a scăzut la mai puțin de jumătate, respectiv la circa 1 milion de metri cubi pe zi. În ultimele 3 luni ale anului trecut, WIEE România a avut o cotă medie de circa 25% din totalul importurilor românești de gaze, clasându-se pe poziția secundă după Imex Oil (34%).

 VIDEO Vladimir Putin amenință cu o ripostă ”rapidă și fulgerătoare” în cazul unui ”amestec” din afară în Războiul din Ucraina CITEȘTE ȘI VIDEO Vladimir Putin amenință cu o ripostă ”rapidă și fulgerătoare” în cazul unui ”amestec” din afară în Războiul din Ucraina

Statutul României de producător de gaze, al doilea din UE, face ca decizia Gazprom de a sista livrările către Polonia și, în special, Bulgaria să nu o afecteze direct. Potrivit datelor Transgaz, marți, în ziua anunțului oficialităților de la Varșovia și Sofia, România nu a importat niciun metro cub de gaz rusesc pe rutele tradiționale, Isaccea (de pe granița cu Ucraina) și Negru Vodă (de pe granița cu Bulgaria). Producția autohtonă din ultimele zile, de 225-230 GWh/zi, cu aproape 100 GWh peste consumul intern, de 130-140 GWh/zi, și importurile de gaze din Ungaria, de 10-20 GWh/zi, au permis inclusiv înmagazinarea zilnică a peste 100 GWh.

Este drept că aceste date au fost înregistrate în contextul unui consum de vacanță de Paște, care foarte probabil va crește cu aproximativ 50 GWh pe zi, însă chiar și așa, datele disponibile arată că producția românească de gaze va fi în continuare mai mare decât consumul.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri gaze rusia
taiere gaze rusia
invazie rusia ucraina
importuri lng qatar