Un sat din Germania va fi șters de pe hartă pentru a face loc unei mine de cărbune

Un sat din Germania va fi șters de pe hartă pentru a face loc unei mine de cărbune
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iul 2024

Satul Muhlrose din estul Germaniei a trecut în ultimele șapte secole prin incendii, stăpâni lipsiți de scrupule, divizarea țării și reunificare, însă acum cei 200 de locuitori își fac bagajele și pleacă din cauza unei industrii considerată de unii ca fiind de domeniul istoriei, Muhlrose urmează să fie șters de pe hartă pentru a face loc unei mine de cărbune, transmite Bloomberg.

Unul dintre ultimii rezidenți din Muhlrose este Detlef Hottas care trăiește la o fermă împreună cu soția sa, câteva oi și găini. La 64 de ani, Detlef Hottas străbate străzile abandonate ale satului în scaunul său electric până când va trebui să se mute și el, la finele acestui an. „Nu voiam să mă mut pentru că m-am născut aici. Asta este casa mea”, spune Detlef Hottas, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție - Una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume intră în acționariatul casei românești Global Records, cea mai mare casă de discuri independentă din Europa de Est, care a lansat-o pe INNA CITEȘTE ȘI Tranzacție - Una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume intră în acționariatul casei românești Global Records, cea mai mare casă de discuri independentă din Europa de Est, care a lansat-o pe INNA
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Muhlrose este amplasat într-o regiune unde Cehia, Polonia și fosta Germanie de Est se învecinau pentru a forma centrul industriei carbonifere din perioada comunistă. Însă, în loc să fie un simbol al unei ere apuse, Muhlrose este cel mai recent exemplu al modului în care continentul se străduiește să renunțe la combustibilul fosil poluant, după ce invazia rusească în Ucraina a dat peste cap aprovizionarea cu energie.

Germania vrea să accelereze planurile pentru a renunța complet la cărbune, pe măsură ce noi capacități de producție de energie regenerabilă sunt conectate la rețea. Însă, cea mai mare economie a Europei s-a bazat puternic pe cărbune pentru producția de electricitate, după ce livrările de gaze rusești au fost oprite și planurile referitoare la închiderea ultimelor reactoare nucleare nu au fost modificate.

Rezultatul, o uriașă exploatare minieră de suprafață se apropie acum de Muhlrose, pe măsură ce compania de producție de electricitate Lausitz Energie Bergbau AG, sau LEAG, extinde această exploatare. Compania va excava lignit, un tip de cărbune de calitate inferioară.

Lucrările de demolare erau în plină desfășurare la finele lunii iunie. Peste două treimi dintre clădirile din satul Muhlrose au fost dărâmate și au mai rămas doar câteva case. „Toată lumea vorbește de tranziția energetică dar aici decidem numai în funcție de interesele companiilor”, spune Jadwiga Mahling, pastor protestant care ocupă această parohie de aproape un deceniu.

Martin Klausch, oficialul LEAG responsabil de relocare, spune că firma a făcut tot posibilul pentru a ușura tranziția locuitorilor. „Nu vrem ca nimeni să fie într-o situație financiară mai proastă ca urmare a mutării”, spune Klausch.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, declara la începutul lunii iunie că lignitul a asigurat bunăstarea Germaniei în trecut dar timpul său se apropie de sfârșit. Cu toate acestea, Habeck a spus că nu poate face prea multe din cauza contractelor semnate de precedentul guvern cu companiile miniere. În schimb, Habeck speră că evoluțiile de pe piață vor conduce la o abandonare mai rapidă a cărbunelui, pe măsură ce scăderea prețurilor la electricitate și creșterea costurilor cu poluarea mediului vor face din ce în ce mai neprofitabilă arderea de combustibili fosili în Germania.

Josephine Semb, cercetător la Universitatea Flensburg, care luna trecută a publicat un studiu cu privire la mineritul de cărbune, spune că extragerea de cărbune de sub satul Muhlrose nu va fi o operațiune profitabilă.

Cu toate acestea, LEAG, parte din imperiul de afaceri al miliardarului ceh Daniel Kretinsky, are o altă părere. Compania calculează diferite scenarii pentru afacerile sale cu lignit, spune directorul general Thorsten Kramer. „Plecăm de la ipoteza că vom continua să facem profit până în 2038”, a spus Thorsten Kramer.

Renault promite să scadă cu aproape 20% prețurile la bateriile pentru automobilele electrice, grație tehnologiei LFP CITEȘTE ȘI Renault promite să scadă cu aproape 20% prețurile la bateriile pentru automobilele electrice, grație tehnologiei LFP

LEAG se așteaptă să intre în posesia terenului până la finele anului și să înceapă lucările de excavare în 2029. Însă, în cazul în care autoritatea minieră va aproba planurile de deschidere a unei exploatări miniere de suprafață, proprietarii pădurii din apropiere vor formula o acțiune în justiție, spune Rene Schuster, activist la grupul de mediu Green League.

Chiar dacă în trecut au fost cazuri de victorie în tribunal împotriva unor planuri vizând deschiderea de mine de lignit, „deseori deciziile au venit prea târziu”, spune pastorul Jadwiga Mahling. „Atunci vom ști că ce s-a făcut a fost ilegal. Însă satul și pădurea vor fi dispărut”, adaugă Mahling.

viewscnt
Afla mai multe despre
sat
germania
mina carbune