Andrea Enria, italianul care a condus până la finalul anului trecut Consiliul de supervizare bancară din cadrul BCE, va fi consilierul principal al Autorității de Reglementare Prudențială (PRA) de la Banca Angliei (BoE), transmite Bloomberg.
Oficialul a început să lucreze pentru divizia de reglementare a BoE în ultimele săptămâni, conform instituției.
"Experiența extinsă pe plan global a lui Andrea privind reglementarea și supervizarea financiară va avea o contribuție importantă la activitatea Autorității de Reglementare Prudențială", a afirmat un purtător de cuvânt al BoE.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă Romania – Manager comercial Hampton by Hilton Cluj-Napoca: Mizăm pe creșterea orașului Cluj-Napoca ca destinație de city break. Dezvoltarea orașului contribuie semnificativEnria, în vârstă de 63 de ani, are o experiență de aproape 40 de ani în reglementare și supervizare. El a fost președintele Autorității Bancare Europene (EBA), care coordonează politica bancară a Uniunii Europene și supervizează testele de stres în rândul băncilor din regiune, scrie Agerpres.
În cadrul Autorității de Reglementare Prudențială de la Banca Angliei, Enria va oferi o perspectivă diferită și va spori angajamentul PRA privind capitalul și lichiditățile instituțiilor financiare.
PRA supervizează securitatea și soliditatea financiară a celor mai mari creditori, companii de asigurări și firme de investiții din Marea Britanie, un grup de aproximativ 1.500 companii. Instituția este condusă de un funcționar public veteran, Sam Woods.
Analiștii urmăresc cu atenție dacă noul Guvern al premierului Keir Starmer va face presiuni asupra PRA pentru implementarea celor mai recente reforme bancare globale la mijlocul lui 2025 sau dacă vor fi ascultate solicitările din industria serviciilor financiare și va fi urmat exemplul Uniunii Europene, care a amânat unele elemente până când vor deveni clare evoluțiile din SUA.
Uniunea Europeană va amâna cu un an implementarea elementului de bază din etapa finală a standardelor globale privind capitalul băncilor (cunoscute sub denumirea Basel III), până în ianuarie 2026, în contextul întârzierii "foarte probabile" din Statele Unite, a anunțat luna trecută comisarul european pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital, Mairead McGuinness, transmite Reuters.
Organismele globale de reglementare s-au străduit aproape un deceniu după criza financiară din 2008 să forțeze băncile să își majoreze rezervele de fonduri proprii, pentru a evita o repetare a acesteia. Băncile europene trebuie să își majoreze nivelul capitalului pentru a ajunge din urmă băncile americane, mai profitabile. Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară a convenit în 2017 cerințe suplimentare de capital.