Zona euro se confruntă cu o recesiune ușoară, declanșată de creșterea prețurilor la energie, care va dura până la sfârșitul anului, potrivit economiștilor de la UBS Group.
Economia zonei euro se va contracta cu 0,1% în trimestrul în curs și cu 0,2% în trimestrul al patrulea, estimează analiștii într-un raport pentru clienți.
Urmărește-ne și pe Google News
CITEȘTE ȘI Schimburile comerciale româno-germane se apropie de 40 miliarde euro. "Deschizând noi zăcăminte de gaze naturale, România reprezintă un amplasament investițional bun pentru economia germană. Relațiile nu se pot decupla însă de evoluțiile geopolitice."
"Având în vedere noile creșteri semnificative ale prețurilor la energie, care implică o presiune suplimentară asupra consumului gospodăriilor și a investițiilor fixe, ne așteptăm acum ca zona euro să consemneze o recesiune tehnică", au declarat economiștii UBS, citați de Bloomberg.
O ipoteză crucială este aceea că prețurile la gazele naturale vor urca în continuare, dar nu vor exista penurii severe. În cazul în care raționalizarea ar deveni necesară, "daunele economice ar fi probabil mult mai grave", a spus UBS.
Economiștii de la Morgan Stanley au devenit mai pesimiști, estimând o scădere mai accentuată a economiei zonei euro decât până acum, începând cu trimestrul al patrulea.
"Vedem un impact mai de durată al acestei crize energetice până anul viitor, deoarece ne așteptăm ca prețurile mai mari și incertitudinea privind aprovizionarea cu energie să persiste până în iarna anului 2023-2024", afirmă analiștii băncii.
"Totuși, nu totul este negru și credem în continuare că o redresare va urma după această perioadă, stimulată de o reluare a investițiilor private și publice", adaugă analiștii Morgan Stanley.