Uber Technologies și Lyft vor plăti împreună 328 de milioane de dolari pentru a soluționa o investigație a procurorului general din New York, potrivit căreia companiile de ride-sharing și-au înșelat sistematic șoferii cu privire la salarii și beneficii.
Procurorul general Letitia James a declarat că Uber va plăti 290 de milioane de dolari, iar Lyft - 38 de milioane de dolari, pentru a soluționa o investigație care a durat mai mulți ani și care a vizat practicile de angajare ale celor două companii, scriu Bloomberg și Reuters.
James a numit acordul de soluționare ca fiind cel mai mare de până acum într-un dosar de furt de salarii. Sumele vor ajunge la peste 100.000 de foști și actuali șoferi din New York ai Uber și Lyft.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Separat, cele două companii de ride-sharing au fost de accord să introducă o serie de schimbări importante în relația cu șoferii, printre care acordarea de concedii medicale plătite, garantarea unui tarif minim pe oră și îmbunătățirea comunicării în ceea ce privește angajările și câștigurile.
Ancheta condusă de James a abordat acuzațiile conform cărora Uber și Lyft au colectat în mod necorespunzător unele taxe și comisioane de la șoferi, mai degrabă decât de la pasageri.
De asemenea, aceasta a vizat practicile celor două companii de a clasifica șoferii ca fiind contractori independenți și nu angajați.
"Timp de ani de zile, Uber și Lyft și-au înșelat în mod sistematic șoferii cu sute de milioane de dolari în ceea ce privește salariile și beneficiile, în timp ce aceștia lucrau ore îndelungate în condiții dificile", a spus James într-un comunicat. "Acești șoferi provin, în marea lor majoritate, din comunități de imigranți și se bazează pe aceste locuri de muncă pentru a-și întreține familiile."
Uber și Lyft au negat că ar fi comis vreo infracțiune și au calificat acordurile de soluționare drept o "victorie" pentru șoferi.
Tony West, directorul juridic al Uber, a declarat că înțelegerea este un "acord istoric, primul de acest fel" care rezolvă litigiul privind clasificarea șoferilor în New York, oferindu-le șoferilor flexibilitate și beneficii în același timp.
CITEȘTE ȘI FOTO Halep și-a scos la vânzare vila cu 9 camere de la Snagov"Acest lucru ajută la rezolvarea problemei clasificării în New York și ne face să mergem mai departe cu un model care reflectă modul în care oamenii aleg din ce în ce mai mult să lucreze", a spus West.
Acțiunile Uber și Lyft s-au apreciat cu 6%, respectiv 8% în urma informațiilor, pe o piață în urcare cu peste 1%.
Conform acordurilor, Uber și Lyft le vor spune șoferilor, după fiecare cursă, cât a plătit clientul. De asemenea, vor oferi asistență prin chat pentru șoferi în mai multe limbi "pentru ca aceștia să poată pune cu ușurință întrebări despre câștigurile lor sau alte condiții de muncă", potrivit comunicatului.
Acordul semnat de Uber permite, de asemenea, șoferilor să facă apel la deciziile companiei de a le dezactiva accesul la aplicație.