Guvernul SUA s-a angajat să cumpăre peste 3 milioane de doze din medicamentul antiviral anti-Covid dezvoltat de Merck și Ridgeback Biotherapeutics, pentru care va plăti aproximativ 2,2 miliarde de dolari.
Merck & Co. a anunțat că guvernul de la Washington va exercita două opțiuni pentru achiziționarea a 1,4 milioane de doze suplimentare din antiviralul molnupiravir, după ce anterior s-a angajat să cumpere 1,7 milioane de cursuri de tratament.
Achizițiile sunt condiționate de obținerea autorizației de punere pe piață din partea Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA).
CITEȘTE ȘI Pfizer susține că medicamentul său experimental pentru tratarea Covid-19 reduce riscul de spitalizare sau deces cu 89%. Acțiunile cresc puternicCele 3,1 milioane de doze de molnupiravir comandate de SUA costă aproximativ 2,2 miliarde de dolari și vor fi livrate între data obținerii autorizației FDA și prima parte a anului 2022.
Guvernul SUA are opțiunea să cumpere alte 2 milioane de doze suplimentare de molnupiravir, potrivit unui comunicat Merck.
Acțiunile Merck se depreciau cu 0,44% în prima parte a sesiunii bursiere la New York, pe o piață în scădere, după un avans de până la 2% consemnat în tranzacțiile premarket.
Dezvoltat de Merck și Ridgeback Biotherapeutics, molnupiravir împiedică replicarea virusului SARS-Cov-2, fiind recomandat pentru tratamentul infecțiilor ușoare până la moderate.
Merck a depus o cerere de autorizare la FDA în luna octombrie.
Atât molnupiravir, cât și medicamentul oral Paxlovid dezvoltat de Pfizer, și-au dovedit eficacitatea în studii clinice, fiind salutate ca instrumente-cheie pentru inversarea evoluției pandemiei de coronavirus, scrie Bloomberg.
Comanda din SUA reprezintă un semn pozitiv pentru Merck, în condițiile în care primele rezultate par să indice o eficacitate crescută a antiviralului Pfizer în ceea ce privește prevenirea spitalizărilor și a deceselor.
În timp ce medicamentul Paxlovid de la Pfizer a avut o eficacitate de 89% în prevenirea agravării situației pacienților cu risc ridicat, studiul Merck a relevat o eficacitate de 50%. Cu toate acestea, comparațiile dintre cele două medicamente nu sunt încă definitive, deoarece este posibil să fi existat diferențe privind populația de referință, notează analistul Sam Fazeli de la Bloomberg Intelligence.
Merck a anunțat că va produce 10 milioane de doze de molnupiravir în acest an și cel puțin 20 milioane de doze în 2022.
La prețul de aproximativ 700 dolari pentru un curs de tratament agreat până în prezent cu SUA, Merck și Ridgeback Biotherapeutics ar obține venituri de 21 miliarde de dolari din vânzarea medicamentului până la finele anului viitor.
Totuși, Merck a anunțat că va avea o abordare diferențiată a prețurilor pentru molnupiravir, pe baza datelor Băncii Mondiale privind veniturile țărilor, “pentru a reflecta capacitatea relativă a țărilor de a-și finanța răspunsul sanitar la pandemie”.