Soros și alți miliardari americani susțin că vor introducerea unei taxe pe averea superbogaților. Măsura, estimată să genereze venituri de 3.000 miliarde dolari în 10 ani

Soros și alți miliardari americani susțin că vor introducerea unei taxe pe averea superbogaților. Măsura, estimată să genereze venituri de 3.000 miliarde dolari în 10 ani
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 24 iun 2019

Mai mulți miliardari americani, printre care investitorul de origine ungară George Soros și cofondatorul Facebook, Chris Hughes, solicită, într-o scrisoare adresată candidaților la alegerile prezidențiale din SUA, instituirea unei taxe pe averile superbogaților la nivel federal, fondurile atrase urmând să fie folosite pentru a aborda inegalitatea socială, schimbările climatice și problemele din sistemul de sănătate.

“Lansăm un apel către toți candidații la președinție, atât republicani, cât și democrați, să sprijine o taxă moderată pe averile celei mai bogate zecimi la nivelul celor mai bogați 1% dintre americani – pe averile noastre”, se arată în scrisoarea semnată de 19 persoane (una anonimă) și citată de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News

“Următorul dolar încasat din noi venituri fiscale ar trebui să provină de la cei mai prosperi din punct de vedere financiar, nu de la americanii cu venituri medii și mici”, se precizează în scrisoare.

Soros anticipează o nouă criză financiară: Europa este amenințată de dezintegrare. „Totul a mers prost!” CITEȘTE ȘI Soros anticipează o nouă criză financiară: Europa este amenințată de dezintegrare. „Totul a mers prost!”

Potrivit acesteia, candidații democrați Elizabeth Warren, Pete Buttigieg și Beto O’Rourke sprijină idea taxării superbogaților. Warren a propus introducerea unei taxe de 2% pentru active de cel puțin 50 milioane de dolari, persoanele cu averi de peste 1 miliard de dolari urmând să fie taxate suplimentar cu 1%. Semnatarii scrisorii estimează că noua taxă va genera venituri de aproximativ 3.000 de miliarde de dolari într-un orizont de 10 ani.

“Aceste venituri ar putea acoperi substanțial costurile cu investiții inteligente în viitorul nostru, precum inovații în energie curată care să atenueze efectul schimbărilor climatice, sprijin universal pentru îngrijirea copiilor, reducerea datoriilor studenților, modernizarea infrastructurii, credite fiscale pentru familii cu venituri mici, soluții în domeniul sănătății și alte nevoi vitale”, se precizează în scrisoare.

Nu toți democrații sprijină însă introducerea unei taxe pe avere, deoarece mulți consideră că ar fi dificil de evaluat în mod obiectiv opere de artă sau bijuterii. Există, de asemenea, îngrijorări că o astfel de taxă este neconstituțională, în condițiile în care guvernul federal nu poate taxa proprietatea cetățenilor, ci doar veniturile.

Scenariu: \ CITEȘTE ȘI Scenariu: "2050, sfârșitul civilizației". Instituțiile de securitate ale statului, prezentate ca vitale pentru salvarea omenirii de schimbările climatice

Statele europene care au experimentat cu introducerea unei taxe pe avere au obținut rezultate mixte – dintre cele 15 țări membre ale OCDE care impozitau averile cetățenilor în 1995, doar 4 mai aplică în prezent taxa, anume Elveția, Belgia, Norvegia și Spania.

Franța, Suedia și Germania se numără printre statele care au renunțat între timp la măsură, din cauza dificultăților întâmpinate la punerea în aplicare.

Soros și alți miliardari americani susțin că vor introducerea unei taxe pe averea superbogaților. Măsura, estimată să genereze venituri de 3.000 miliarde dolari în 10 ani

Prima pagină a scrisorii

viewscnt
Afla mai multe despre
george soros
chris hughes
miliardari
taxa avere
superbogati