Producția de ciment este responsabilă pentru 7% din emisiile globale de CO2, mai mult decât toate camioanele din lume, însă chiar și așa marii producători mondiali de ciment precum LafargeHolcimdin Elveția și Votorantim Cimentos SA din Brazilia spun că clienții lor nu se grăbesc să adopte o alternativă mai ecologică, transmite Bloomberg.
"Deocamdată există foarte puțină cerere pentru materiale sustenabile. Mi-ar plăcea să văd mai multă cerere din partea clienților pentru acest gen de materiale. Există o sensibilitate limitată pentru emisiile de CO2 în construcția unei clădiri", a declarat Jens Diebold, director de sustenabilitate la LafargeHolcim.
În timp ce arhitecții și dezvoltatorii se concentrează pe energia consumată de clădirile lor, în realitate materialele care compun structura sunt cele care au cea mai mare amprentă de carbon. Contribuția cimentului este deosebit de mare din cauza procesului chimic necesar pentru producția cimentului, scrie Agerpres.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Averea francezului Bernard Arnault, cel mai bogat european, a depășit în premieră 100 miliarde dolariAproximativ două treimi din gazele poluante vin din producția de ciment bazată pe arderea pietrei de var. Cuptoarele sunt încălzite la peste 1.400 de grade Celsius, iar în interiorul cuptoarelor carbonul prins în interiorul varului se combină cu oxigenul și eliberează CO2, cel mai abundent gaz cu efect de seră.
Potrivit Asociației producătorilor europeni de ciment, o tonă de ciment generează cel puțin o jumătate de tonă de CO2, adică mai mult decât ar produce o mașină obișnuită într-o călătorie de la New York la Miami. Iar o singură betonieră poate transporta până la 13 tone de ciment. Sute și chiar mici de tone de ciment pot intra în construcția unei clădiri obișnuite de birouri.