Sobele pe gaz sunt asociate cu 40.000 de decese premature pe an în Europa

Sobele pe gaz sunt asociate cu 40.000 de decese premature pe an în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 10:28

Sobele pe gaz din gospodăriile europene sunt asociate cu zeci de mii de decese premature, susține un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Jaume I din Spania, arată Bloomberg.

Aproape 40.000 de decese premature pe an în Uniunea Europeană și Marea Britanie pot fi legate de expunerea la dioxid de azot ca urmare a arderii de gaze pentru gătitul în interior, susțin autorii studiului, prima estimare de acest fel pentru Europa. Sobele pe gaze sunt asociate și cu sute de mii de cazuri de astm în rândul copiilor din Uniunea Europeană și Marea Britanie, transmite Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
One United Properties - vânzări de proprietăți închiriate pe termen lung în valoare de peste 52 milioane de euro CITEȘTE ȘI One United Properties - vânzări de proprietăți închiriate pe termen lung în valoare de peste 52 milioane de euro
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Aproape o treime dintre gospodăriile din Europa utilizează sobe pe gaze acasă. Atunci când sunt folosite pentru gătit, sobele emit dioxid de azot și particule, responsabile ambele de afecțiuni respiratorii și decese premature, precum și gaze cu efect de seră cum este dioxidul de carbon, care contribuie la schimbările climatice. Gazele naturale sunt folosite pe scară largă la încălzire în regiune. Per total, gospodăriile contribuie cu aproximativ 25% la emisiile totale de gaze cu efect de seră din UE.

„Din punct de vedere al sănătății publice, sobele pe gaze sunt toxice”, spune Juana Maria Delgado-Saborit, coordonatoarea echipei care a realizat studiul într-un interviu pentru Bloomberg Green. Problema deceselor premature „este mult mai gravă decât credeam”, avertizează Juana Maria Delgado-Saborit.

Studiul, care nu a trecut încă printr-o procedură de tip „peer-review” (-revizuire de către colegi-n.r.) a fost finanțat de organizația nonprofit European Climate Foundation și face parte dintr-un proiect mai amplu dedicat gătitului curat, care este organizat de European Public Health Alliance. Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Jaume I din Spania vine după un alt raport publicat anul trecut, care a descoperit o poluare răspândită peste limitele legale în gospodăriile din Europa. Alte cercetări au arătat că peste 12% din cazurile actuale de astm în rândul copiilor din SUA pot fi atribuite utilizării de sobe pe gaze.

Consumatorii ar trebui să își ventileze camerele atunci când utilizează o sobă pe gaze pentru a reduce efectele asupra sănătății, a spus Delgado-Saborit, adăugând că, acolo unde este posibil, consumatorii ar trebui să se gândească la trecerea la o alternativă electrică.

De asemenea, autorii studiului susțin că este posibil ca cifra referitoare la decesele premature să fie subestimată pentru că sobele pe gaze emit și alți poluanți care nu au fost luați în calcul. În general, problema este mai gravă în țările cu un grad de utilizare mai mare al sobelor pe gaze, cum sunt Marea Britanie, România, Polonia și Italia.

Multe guverne europene au introdus ținte referitoare la renunțarea la gaze naturale, pentru a-și atinge obiectivele climatice. În prezent Comisia Europeană revizuiește standardele pentru sobele pe gaze, procedură care ar putea să se finalizeze prin impunerea de limite mai dure referitoare la emisiile de dioxid de azot, eficiență energetică și eticheta ecologică europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
sobe
foc