Siemens, cu 4 fabrici în România, pregătește separarea diviziei de gaze și electricitate și desființarea a peste 10.000 de posturi

Siemens, cu 4 fabrici în România, pregătește separarea diviziei de gaze și electricitate și desființarea a peste 10.000 de posturi
scris 8 mai 2019

Conglomeratul industrial german Siemens, prezent cu patru fabrici în România, pregătește separarea diviziei de gaze naturale și electricitate (Gas and Power) în vederea listării acesteia la bursă în 2020 și a anunțat că va concedia peste 10.000 de angajați la nivel global, mutare prin care vizează economii anuale de peste 2 miliarde de euro.

Compania rezultată din separarea diviziei Gas and Power va avea vânzări de 30 miliarde de euro și mai mult de 80.000 de angajați.

Urmărește-ne și pe Google News

Siemens va păstra o participație de puțin sub 50% din noua companie, care va include și pachetul de 59% din acțiunile diviziei Siemens Gamesa Renewable Energy, pe lângă activitățile din domeniile petrol și gaze naturale și generare și transmisie de electricitate din surse convenționale, potrivit Bloomberg. Grupul german se va concentra în schimb pe activitățile din domeniile digitalizării industriale și infrastructurii inteligente.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Musk: Tesla ar putea atinge o capitalizare de jumătate de trilion de dolari. Condusul autonom este cheia CITEȘTE ȘI Musk: Tesla ar putea atinge o capitalizare de jumătate de trilion de dolari. Condusul autonom este cheia

Concomitent cu planurile legate de modificarea structurii grupului, Siemens a anunțat că va desființa cel puțin 10.400 de locuri de muncă la diviziile de bază, inclusiv 4.900 de posturi la divizia de digitalizare industrială, 3.000 de posturi la divizia de infrastructură inteligentă și 2.500 de posturi la sediul central.

Siemens estimează că va obține economii anuale de 2,2 miliarde de euro până în 2023 în urma deciziei.

Totodată, compania intenționează să angajeze circa 20.500 de persoane până în 2023, ceea ce se va traduce într-o creștere netă cu aproximativ 10.000 a numărului total de angajați.

Siemens are în România aproape 2.000 de angajați, grupul german fiind prezent în țară cu patru fabrici, în Sibiu și Buziaș, precum și patru centre de cercetare-dezvoltare, în București, Brașov și Cluj-Napoca.

Separarea diviziei Gas and Power are loc la un an după listarea diviziei din domeniul sănătății Healthineers, operațiune prin care Siemens a atras 4,2 miliarde de euro de la investitori.

Sub conducerea directorului general Joe Kaeser, Siemens și-a combinat activitățile din domeniul energiei eoliene cu cele ale companiei spaniole Gamesa și a încercat, fără succes însă, o fuziune în sectorul feroviar cu producătorul francez de trenuri Alstom. Operațiunea a fost blocată de autoritățile antitrust de la Bruxelles, cu argumentul că ar fi afectat competiția pe piața europeană de profil.

Siemens a analizat mai multe opțiuni legate de divizia Gas and Power. Potrivit Bloomberg, grupul german discutat anterior cu Mitsubishi Heavy Industries în vederea unui eventuale combinări a afacerilor cu turbine pe gaz, negocieri privind transformarea diviziei fiind purtate și cu alte companii.

Reprezentanții sindicatelor au confirmat existența discuțiilor, precizând că separarea diviziei este cea mai bună opțiune.

“O societate mixtă, spre exemplu cu un concurent japonez, ar fi prezentat un risc mult prea mare”, a declarat, într-un comunicat, Birgit Steinborn, reprezentant-șef al angajațior în Consiliul Director al Siemens.

Siemens Gas and Power este divizia cu cele mai mari venituri din cadrul grupului, însă una dintre cele mai puțin profitabile, în condițiile în care este afectată de creșterea rapidă a sectorului de energie regenerabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
siemens gas and power
separare
listare bursa
concedieri
angajati
restructurare