Reluarea politicilor de relaxare monetară riscă să creeze o bulă a activelor, avertizează șeful gigantului elvețian UBS, în condițiile în care marile bănci centrale par pregătite să ofere noi stimuli piețelor.
"Aș fi foarte, foarte atent la creșterea bilanțurilor băncilor centrale. Suntem în pericol să creăm o bulă a activelor", a declarat Sergio Ermotti, directorul general al UBS Group, într-un interviu acordat televiziunii Bloomberg marți, înainte de decizia politică a Băncii Centrale Europene în această săptămână.
În condițiile încetinirii creșterii economiei globale, băncile centrale sunt forțate să revină asupra măsurilor de relaxare monetară, după ce au petrecut cea mai mare parte a anului trecut analizând înăsprirea politicilor. Rezerva Federală (Fed) a SUA este așteptată să majoreze dobânda de referință cu 0,25% la ședința de politică monetară din această lună, iar Banca Centrală Europeană (BCE) pare, de asemenea, gata să anunțe noi stimuli pentru susținerea economiilor din zona euro.
CITEȘTE ȘI Bani către cuferele SIF Moldova. Mecanica Ceahlău, societate din portofoliu, a vândut un teren pentru aproape 5 milioane euro. Tranzacție cât jumătate din valoarea companieiSchimburile din piețele monetare indică o probabilitate de 40% ca BCE să reducă dobânda-cheie cu 0,10% la ședința de politică monetară de joi. Totodată, investitorii anticipează că banca centrală va relua programul de achiziții de active până la finele anului, ceea ce intensifică vânătoarea după randamente în rândul activelor riscante.
Așteptările privind reluarea măsurilor de relaxare monetară au alimentat un raliu al activelor pe piețele internaționale în prima parte a anului. Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 13%, cea mai mare creștere semestrială începând cu anul 1998. Obligațiunile sunt, de asemenea, la mare căutare, pe fondul setei crescânde pentru dobânzi pozitive.
Deși sunt dificil de recunoscut înainte de a “se sparge”, bule potențiale se pot forma chiar acum - pe piața globală de obligațiuni, unde echivalentul a nu mai puțin de 13.000 de miliarde de dolari se tranzacționează la randamente negative, pe piața de 1.300 de miliarde de dolari a creditelor cu efect de levier din SUA, sau pe piețele imobiliare din Noua Zeelandă și Canada.
CITEȘTE ȘI Cum vin americanii la Oil Terminal. Fondul de private equity Amerocap vizează pachetul majoritar și investiții în active de 100 milioane dolari. Tranzacție semnificativ peste prețurile de pe bursă din ultimii aniPreședintele Fed, Jerome Powel, a sugerat că ultimele două cicluri de expansiune economică din SUA s-au încheiat nu din cauza accelerării inflației, ci pentru că piețele de active au crescut prea mult. În 2000 a fost creșterea prețurilor acțiunilor, în special a acțiunilor companiilor din high-tech, iar în 2007 – prețurile locuințelor.
“Prețurile activelor au urcat, dar nu sunt corelate cu sentimentul investitorilor, iar aceasta este, desigur, o situație periculoasă”, notează Ermotti.
Șeful UBS avertizează că inversarea așteptărilor legate de evoluțiile dobânzilor va afecta și veniturile din creditare. Băncile depind de clienții care plătesc să se împrumute, însă, pe măsură ce ratele dobânzilor ajung la zero sau chiar negative, marjele se comprimă.
Problema afectează în special sectorul bancar din Europa, unde creditorii se confruntă de cinci ani cu dobânzi negative, iar perioada pare că se va prelungi.