Intel se va extinde în Franța, Germania și Italia în încercarea de a recupera cota de piață pierdută

Intel se va extinde în Franța, Germania și Italia în încercarea de a recupera cota de piață pierdută
scris 23 dec 2021

Grupul american Intel Corp. vrea să își extindă capacitățile din întreaga lume prin adăugarea de noi facilități în Franța și Italia precum și a unui important centru de producție în Germania, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Franța ar urma să fie locația unde Intel va construi un centru de cercetare și design în timp ce Italia va găzdui o uzină de asamblare și testare, susțin sursele care au dorit să își păstreze anonimatul. Principala facilitate de producție de wafere de silicon va fi construită în Germania, iar întreaga expansiune ar urma să coste câteva zeci de miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Directorul general de la Intel, Pat Gelsinger, încearcă să readucă cel mai mare producător mondial de cipuri la gloria sa de odinioară. În ultimii ani Intel a cedat rivalilor o parte din avantajul tehnologic și cota sa de piață, iar programul de investiții este destinat să răspundă la acest declin. De asemenea, Gelsinger vrea să readucă în SUA și Europa o parte din activitățile de producție în ideea de a contracara dominația Asiei.

Pentru Europa, investițiile Intel i-ar permite să încetinească tendința de declin în ceea ce privește cota sa în industria mondială de producție a cipurilor, evaluată la 400 de miliarde de dolari. Grupul american are deja o uzină de cipuri în Irlanda și există alte uzine de procesoare ale fostei companii Advanced Micro Devices Inc., care în prezent sunt deținute de Globalfoundries Inc, la Dresda, Germania. Însă producătorii europeni nu produc cipurile logice avansate care sunt considerate drept cele mai performante în industria de cipuri.

NXP Semiconductors NV și STMicroelectronics NV sunt cei mai mari producători europeni de cipuri. Însă ei se concentrează pe producția de cipuri utilizate în automobile și alte echipamente, mai degrabă decât pe procesoarele avansate pentru computere care sunt specialitatea Intel.

În ultimul an o criză mondială de cipuri a relansat îngrijorările cu privire la concentrarea producției în Asia. Directorul Intel susține că răspândirea facilităților de producție în întreaga lume va ajuta la evitarea constrângerilor de aprovizionare care au afectat întregi industrii în acest an, inclusiv producători auto.

O parte din planul lui Gelsinger este să construiască uzine care să producă cipuri pentru alte companii, ceea ce ar însemna pentru Intel să rivalizeze direct cu giganți precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Pentru a-și putea finanța ambițiile, directorul Intel a făcut un apel către autoritățile de pe ambele maluri ale Atlanticului să ofere ajutoare sub forma reducerilor de taxe și granturilor acelor producători de cipuri care sunt dispuți să construiască uzine în Europa și SUA.

Prin răspândirea investițiilor în mai multe state, Gelsinger ar putea încerca să mulțumească cât mai multe state membre UE și să se asigure că nu vor exista obiecții la încercările sale de a obține subvenții publice. Chiar dacă planurile nu sunt finalizate încă, viitoarea mega-uzină a Intel ar urma să fie construită în landul Saxonia din Germania, chiar dacă în cursă sunt și landurile Saxony-Anhalt și Bavaria.

O uzină ultra modernă de producție de cipuri costă peste 20 de miliarde de dolari iar cele mai scumpe utilaje sunt de regulă învechite peste cinci ani. Uzina din Germania ar putea avea un cost comparabil. Uzina de testare și asamblare din Italia ar putea cost aproximativ 10 miliarde de dolari iar Intel și oficialii guvernamentali italieni negociază încă locul unde va fi amplasată, Sicilia fiind una din regiunile analizate, a dezvăluit una din sursele citate de Bloomberg.

Centrul de cercetare&dezvoltare din Franța ar putea fi construit fie la Paris sau la Grenoble, a declarat o altă sursă. Astfel de facilități costă doar o mică parte din investițiile necesare pentru producția unei fabrici de producție.

viewscnt
Afla mai multe despre
intel
franța