Băncile selectate anterior de Romgaz lansează de astăzi întâlniri cu investitorii pentru atragerea de finanțarea prin emisiuni de obligațiuni de 1,5 mld. euro pe cinci ani pentru susținerea investițiilor din Neptun Deep, conform Bloomberg.
Prospectul de bază al programului de obligațiuni corporative de tip EMTN (Euro Medium Term Notes) de 1,5 miliarde de euro al companiei de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, a fost aprobat vineri de către reglementatorul pieței de capital din Luxemburg, Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF), după ce primise joi OK-ul din partea Consiliului de Administrație al companiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Emisiunile de bonduri din cadrul programului vor fi listate la bursa din Luxemburg, luându-se în calcul și înscrierea lor la cota Bursei de Valori București (BVB), precum și, eventual, pe alte piețe reglementate.
″Programul record de 1,5 miliarde euro vizează ridicarea finanțării necesare pentru susținerea planului de investiții, inclusiv marele proiect Neptun Deep. Se lansează astfel cea mai mare emisiune de obligațiuni din partea unei companii cu capital majoritar de stat. Acest demers vine după ce compania a obținut anterior un rating excelent din partea Fitch (BBB- investment grade), un demers pe care l-am susținut personal în mai multe discuții cu agenția de rating″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Ministerul Energiei deține peste 70% din capitalul Romgaz.
″Emisiunile de obligațiuni (Ofertele) și termenii finali (Final Terms) specifici ai acestora în cadrul Programului EMTN, admiterea la tranzacționare a acestora, respectiv listarea acestora pe piețele reglementate vor fi aprobate prin hotărâri subsecvente specifice fiecărei emisiuni″, a transmis Romgaz.
CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ După răbufnirea Guvernului că "Suntem ca în Kafka": Când încep noi lucrări la Autostrada TransilvaniaAcționarii Romgaz au aprobat la începutul lunii iulie emiterea de obligațiuni de către Romgaz. Anterior, în mai, compania a selectat un număr de 6 instituții financiare pentru a juca rolul de aranjori în cadrul sindicatului de intermediere a programului său de emisiuni de obligațiuni corporativ: BT Capital Partners SA, Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, JP Morgan SE, Raiffeisen Bank International AG și UniCredit Bank GmbH.
Emisiunea inaugurală din cadrul programului, a cărei lansare este avută în vedere pentru anul în curs, ar urma să fie în valoare de 500 milioane euro, negarantată, cu maturitate între 5 și 12 ani și cu scop corporativ general, incluzând investiții pentru Neptun Deep.
Finanțarea prin obligațiuni a necesarului de investiții în Neptun Deep al Romgaz era luată în calcul încă din 2021, când încă nici nu fusese perfectată tranzacția de preluare a subsidiarei gigantului american ExxonMobil ce deținea atunci 50% din drepturile asupra celei mai mari concesiuni de gaze naturale din Marea Neagră românească.