Încă de la începutul anului, unii analiști anticipau încetinirea pieței globale de fuziuni și achizții (M&A) în 2020. Tensiunile dintre SUA și China și incertitudinile legate de Brexit au fost doi dintre factorii care au redus optimismul în legătură cu tranzacțiile din acest an. Izbucnirea pandemiei a înrăutățit puternic situația, conducând la o prăbușire a pieței M&A în prima jumătate a anului.
Piața M&A și-a revenit însă puternic în a doua jumătate a anului, tranzacțiile anunțate în ultimele luni reușind să compenseze parțial declinul din primele trimestre.
Bloomberg estimează să tranzacțiile din acest an vor însuma 3.500 de miliarde de dolari, cu circa 6% mai puțin decât cele din 2019. Deși la nivel anual piața M&A s-a redus, revenirea înregsitrată din luna iulie încoace este remarcabilă. Circa trei sferturi din totalul tranzacțiilor agreate în 2020 au fost semnate în ultimele 6 luni.
CITEȘTE ȘI eMAG, amendă de 6,7 milioane euro de la Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă. Retailerul a colaborat și a recunoscut fapta. CEO-ul Iulian Stanciu: „Viteza cu care am dezvoltat platforma nu a fost lipsită de erori, dar am învățat.”
"Am asistat, după debutul pandemiei, la un declin foarte abrupt al pieței M&A, dar a existat o revenire puternică în a doua jumătate a anului", afirmă Berthold Fuerst, consultat Deutsche Bank, citat de Bloomberg.
În Europa, tranzacțiile au însumat circa 1.200 de miliarde de dolari, în creștere cu 6% față de 2019.
Cele mai mari tranzacții ale anului, la nivel global
1. PetroChina și Sinopec, cei mai mari jucători chinezi din domeniul energiei, controlați de stat, au agreat, în vară, să vândă infrastructură (conducte, spații de stocare etc) în valoare de 391,5 miliarde de yuani (56 de miliarde de dolari) către PipeChina (fosta China Oil and Gas Pipeline Network). Tranzacția reprezintă o reorganizare a activelor din domeniul energiei ale statului chinez. PipeChina a fost înființață în 2019 cu scopul de a prelua active de pe segmentul midstream de la jucătorii controlați de stat.
2. Furnizorul de informații pentru companii S&P Global a anunțat, pe 30 noiembrie, că a convenit să plătească 44 de miliarde de dolari, sub formă de acțiuni, pentru preluarea IHS Markit. Tranzacția va crea o mega-companie de servicii de date. Excluzând reorganizarea companiilor energetice din China, tranzacția poate fi considerată cea mai mare din acest an.
CITEȘTE ȘI TeraPlast a primit acordul de finanțare pentru noua fabrică de sisteme din polietilenă. „Ar fi păcat că acum, când lucrările merg, producătorii români să nu poată răspunde eficient cererii din piață.”
3. Compania americană Nvidia a anunțat, în septembrie, că va cumpăra, cu 40 de miliarde de dolari, producătorul britanic de cipuri ARM, deținut în prezent de grupul nipon Softbank. Conglomeratul japonez cumpărase ARM în 2016.
Aceasta nu este singura tranzacție majoră anunțată anul acesta în industria semiconductorilor. În iulie, Analog Devices a anunțat că va prelua Maxim Integrated Products pentru 20,9 miliarde de dolari. În octombrie, Advanced Micro Devices (AMD) a anunțat că va prelua Xilinx, tranzacție de 35 de miliarde de dolari care ar permite AMD că concureze mai bine cu rivali precum Intel și Nvidia.
4. La jumătatea lunii decembrie, compania britanică AstraZeneca a convenit preluarea producătorului farmaceutic american Alexion Pharmaceuticals, pentru 39 de miliarde de dolari, cea mai mare achiziție din istoria sa, pentru a-și diversifica activitățile dincolo de produsele oncologice, intrând pe segmentul medicamentelor imunologice și celor destinate bolilor rare.
Cele mai mari tranzacții din acest an au fost anunțate începând cu luna iulie.
CITEȘTE ȘI BCE recomandă guvernelor să majorezele împrumuturile pentru a salva locurile de muncă ale tinerilor
Prima jumătate de an a fost cea mai slabă din ultimul deceniu pentru piața M&A. Tranzacțiile au însumat, potrivit Financial Times, 902 miliarde de dolari, cel mai mic nivel din primul semestru al anului 2010.
În primul trimestru, fuziunile și achizițiile globale au scăzut cu 28%, la minimul din 2016, în contextul în care criza provocată de coronavirus, izbucnită în martie, s-a adăugat unui început de an lent pe această piață. Situația s-a agravat în trimestrul al doilea. Piața globală de fuziuni și achiziții (M&A) a coborât, în aprilie-iunie, la minimul ultimilor 14 de ani, fiind puternic lovită de pandemia de Covid-19.