Rata inflației în Turcia a accelerat în septembrie, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni, pe fondul costurilor mai ridicate cu energia și alimentele, arată datele publicate de Institutul de Statistică, transmit DPA și Bloomberg.
În septembrie, rata anuală a inflației s-a situat la 61,53%, față de un nivel de 58,94% în august. Este cel mai ridicat nivel din decembrie 2022, când inflația s-a situat la 64,27%. Analiștii se așteptau la o inflație de 61,6% luna precedentă, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deprecierea monedei naționale pune presiune pe prețuri, într-un moment în care Guvernul adoptă diverse măsuri, inclusiv majorarea salariului minim, și analizează creșterea salariilor bugetarilor și a pensiilor.
Prețurile la alimente și băuturi non-alcoolice au crescut cu 75,14%, iar tarifele pentru hoteluri, cafenele și restaurante au urcat cu 92,48%. Costurile cu sănătatea au înregistrat o expansiune de 79,79%, iar cele cu locuința un avans 20,16%.
În ritm lunar, rata inflației în Turcia a crescut în septembrie cu 4,75%, față de un avans de 9,09% în august.
"Ne așteptăm ca inflația să atingă un nivel de vârf, de 70%, în trimestrul doi din 2024, înainte de o decelerare a prețurilor de consum, spre 40%, până la finalul anului", a declarat economistul Selva Bahar Baziki.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul Afacerilor Germane în România – Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle: Ar fi bine ca România să fie mai curajoasă, să se prezinte mai agresiv în a-și promova propria economieDin iunie, cotația barilului de țiței Brent a urcat cu circa 30%, aproape de 100 de dolari. Turcia este un mare importator de energie iar estimarea realizată de Banca Centrală privind prețul anual mediu barilului de țiței este în prezent de 79,4 dolari.
"Ținând cont de tendința de creștere a prețurilor petrolului, campania Băncii Centrale de înăsprire a politicii monetare ar putea duce dobânzile la un nivel mai ridicat decât s-a prevăzut inițial", a apreciat economistul Erol Gurcan de la Yatirim Finansman.
Luna trecută, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de politică monetară mai mult decât estimau analiștii, un semn că oficialii adoptă măsuri mai agresive pentru reducerea inflației.
La cea de-a patra ședință de politică monetară prezidată de noul guvernator Hafize Gaye Erkan, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de referință de la 25% până la 30%. Majoritatea economiștilor estimau o majorare până la 27,5%.
Politica Băncii Centrale a Turciei "va fi întărită suplimentar, cât de mult va fi necesar, într-un mod treptat și în timp util, până la o îmbunătățire semnificativă a perspectivelor inflaționiste", a informat instituția într-un comunicat. Analiștii se așteaptă ca până la finalul anului dobânda să ajungă la 35%.
A patra majorare în tot atâtea luni "nu va fi probabil suficientă să-i convingă pe investitori că inflația va fi adusă sub control. Ne așteptăm la noi majorări ale dobânzilor înainte de finalul anului", a apreciat James Wilson, analist la ING.
În ultimii doi ani, lira s-a depreciat cu aproape 70%, după ce președintele Tayyip Erdogan a demis patru guvernatori la Banca Centrală a Turciei în patru ani și a făcut presiuni pentru reducerea dobânzii, în pofida inflației ridicate, care a depășit 85% anul trecut.