Producția fabricilor europene de automobile s-a micșorat îngrijorător, iar multe dintre acestea riscă să se închidă

Producția fabricilor europene de automobile s-a micșorat îngrijorător, iar multe dintre acestea riscă să se închidă
scris 12 sep 2024

 Producția fabricilor europene de automobile s-a micșorat îngrijorător, iar multe dintre acestea riscă să se închidă. Cu vânzări care nu reușesc să depășească nivelurile de dinaintea pandemiei, Europa a fost deja depășită de SUA și China.

Aproape o treime dintre fabricile auto din Europa, între care cele ale BMW, Mercedes-Benz, Stellantis, Renault și Volkswagen, se confruntă cu o înjumătățire a producției, arată Bloomberg în deschiderea analizei sale. Deja, Volkswagen amenință cu reducerea personalului în fabricile din Germania și chiar cu închiderea unora dintre acestea, ceea ce, spun specialiștii, reprezintă un semnal de alarmă pentru toată piața auto din Europa, arată BiziDay.

Urmărește-ne și pe Google News
Uniunea Europeană ar putea reduce taxele vamale suplimentare propuse pentru mașinile Tesla produse în China CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană ar putea reduce taxele vamale suplimentare propuse pentru mașinile Tesla produse în China
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Închiderea fabricilor auto ar putea aduce o recesiune prelungită în UE, după ce industria auto a rămas mult în urma concurenților din afara continentului. În ceea ce privește vânzările, acestea sunt în continuare blocate la aproximativ 3 milioane de mașini vândute anual, sub nivelul de dinaintea pandemiei. Bloomberg atrage atenția asupra faptului că aceste rezultate pun în pericol locurile de muncă de pe întregul continent, pentru că de industria auto depind o mulțime de alte domenii conexe. O încetinire neașteptată a cererii de vehicule electrice și o concurență sporită atât acasă dar și pe principalele piețe de export (în SUA și în China) îi forțează pe producătorii europeni să facă economii acasă, în UE, pentru a rămâne competitivi. Și după ce Modelul Y al Tesla a devenit anul trecut cea mai bine vândută mașină din regiune, producătorii chinezi, mai ales BYD, își construiesc acum fabrici în Europa, ceea ce sugerează o strategie agresivă care va pune în pericol actualele fabrici.

Dar, mai arată Bloomberg, industria auto europeană se confruntă cu o criză de durată, care a început în urmă cu mai mulți ani, pe măsură ce criza forței de muncă calificate a dus la creșterea costurilor cu salariile, iar războiul din Ucraina a umflat apoi costurile cu energia. De asemenea, fabricile auto din Europa nu sunt folosite la capacitatea maximă, iar o uzină auto care funcționează la mai puțin de 50% din capacitate generează pierderi.

Un eventual eșec de a redresa industria auto ar da o lovitură întregii economii europene, având în vedere că industria auto reprezintă peste 7% din PIB-ul UE și este responsabilă pentru mai mult de 13 milioane de locuri de muncă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
masini
fabrici