Prețul energiei electrice în Germania, un preț de referință pentru Europa, a depășit pentru prima dată pragul de 100 de euro/MWh, stimulat de creșterea costurilor la materiile prime energetice, transmite Bloomberg.
În Germania, prețurile la electricitate pentru anul următor aproape s-au dublat în 2021, odată cu relansarea cererii globale de energie, iar problemele în aprovizionarea cu gaze au dus cotațiile la acest combustibil la nivel record. În paralel, rezervele de cărbune în porturile europene sunt la cel mai redus nivel de după 2016, pentru acest moment al anului, ceea ce a ajutat la escaladarea prețurilor la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, scrie Agerpres.
Având în vedere că Germania se bazează pe combustibili fosili pentru mai mult de o treime din producția de electricitate, creșterea costurilor pe cea mai mare piață de energie electrică din Europa va conduce la majorarea facturilor pentru milioane de consumatori. În plus, creșterea prețurilor la energie în Europa este doar o mică parte din ceea ce va urma pentru alte materii prime, subliniază analiștii de la Goldman Sachs Group Inc.
Luni, prețurile de referință zilnice calculate de European Energy Exchange AG, un indicator de referință la nivel regional, au crescut cu 4%, până la 100,10 euro/MWh. În paralel, prețurile la gaze aproape s-au triplat în acest an, iar cotațiile futures la cărbune au crescut cu 89% la bursa ICE Endex.
"În acest moment, cărbunele și lignitul sunt mai ieftine decât centralele electrice pe gaze", spune Jean Paul Harreman, director la EnAppSys.
Au crescut și prețurile pe termen scurt la electricitate, în condițiile în care producția redusă de energie eoliană în mare parte a Europei stimulează costurile. Pe piața pentru ziua următoare din Germania, prețurile au atins cel mai ridicat nivel de după 2007.