Cotația cuprului a ajuns luni dimineața la 9.650 de dolari pe tonă la London Metal Exchange, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, ca urmare a așteptărilor că oferta va fi limitată pe măsură ce revenirea economiei mondiale va lua viteză, transmite Bloomberg.
Prețurile la cupru au crescut odată cu prețurile la majoritatea materiilor prime industriale, de la minereu de fier la aluminiu. Cotațiile la cupru au fost stimulate de perspectiva relansării creșterii economice pe măsură ce campaniile de vaccinare progresează și dolarul american se depreciază, la care se adaugă așteptările că perioada de inflație scăzută din marile economii ar putea să se apropie de sfârșit, scrie Agerpres.
De asemenea, rolul crucial jucat de cupru în tranziția la energia verde alimentează estimările că tendința de apreciere va fi una de durată, având în vedere că țările din întreaga lume adoptă ținte mai ambițioase de mediu. Analiștii de la banca Goldman Sachs Group Inc. și cei de la firma de trading Trafigura Group se așteaptă ca prețurile la cupru să depășească recordul de 10.190 de dolari pe tonă stabilit în 2011 în contextul în care cererea va devansa oferta.
Datele preliminare arată că economia Chinei, cel mai mare consumator mondial de metale, a continuat să crească în luna aprilie, după un avans record în primul trimestru, iar exporturile solide și sporirea încrederii au sprijinit relansarea. Datele ce urmează a fi publicate săptămâna aceasta ar putea arăta, de asemenea, că revenirea economiei americane s-a accelerat iar oficialii Rezervei Federale vor reitera că nu se grăbesc să retragă măsurile de sprijin.
Pe partea de oferă, muncitorii din porturile din Chile au cerut luni declanșarea unei greve, ca răspuns la decizia președintelui Sebastian Pinera de a bloca o lege care ar fi permis oamenilor să își retragă anticipat banii din fondurile de pensii. Această grevă riscă să perturbe exporturile unei țări care este responsabilă pentru aproximativ un sfert din oferta mondială de cupru.