Tendința de creștere a cotațiilor la cacao a continuat luni, tona de boabe de cacao depășind pentru prima dată în istorie pragul de 9.000 de dolari, în condițiile în care îngrijorările cu privire la un posibil deficit de aprovizionare se răspândesc pe piață, iar producătorii de ciocolată caută să își asigure materia primă de care au nevoie, transmite Bloomberg.
VEZI AICI ȘI - ANUNȚ Anumite produse cumpărate de Paști de români se vor scumpi puternic. "Este un șoc pentru unii, dar era previzibil"
Cotațiile futures au crescut cu aproape 50% numai în luna martie și aproape s-au dublat comparativ cu nivelul înregistrat la începutul anului. Recoltele slabe provocate de condițiile meteo nefavorabile și pagubele provocate de dăunători culturilor din Vestul Africii, de unde provine cea mai mare parte a ofertei mondiale de boabe de cacao, precum și absența semnalelor pozitive din alte părți au lăsat industria într-o situație dificilă, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acest avans a dus prețurile la tona de cacao spre 10.000 de dolari, un nivel care în urmă cu câteva luni părea de neconceput, și a făcut boabele de cacao mai valoroase decât cuprul, un metal de referință în industrie.
Luni, la Bursa de la New York, cotațiile futures la cacao au crescut cu 2,8%, până la 9.188 de dolari. Prețurile continuă să crească în pofida faptului că un indicator tehnic este de mai multe luni în zona “overbought”.
“Ciocolata ar putea să fie chiar și mai scumpă în perioada Sărbătorilor de Paște din 2025, dacă bolile care afectează arborii de cacao și evoluțiile meteo nefavorabile vor prelungi deficitul în contextul unor prețuri ridicate la zahăr”, susține Diana Gomes, analist la Bloomberg Intelligence.
CITEȘTE ȘI VIDEO Sute de cumpărători la coadă peste noapte în Dubai, pentru case de lux pe malul măriiExistă riscul ca situația de aprovizionare cu boabe de cacao să se înrăutățească. Normele care urmează să intre în vigoare în Uniunea Europeană, destinate să împiedice vânzarea în magazine a produselor rezultate de pe urma defrișării pădurilor, ar putea să face și mai dificilă aprovizionarea cu materie primă a celor mai mari producători de ciocolată.
Acum atenția piețelor este îndreptată spre Africa de Vest, unde în perioada următoare urmează să fie culeasă cea mai mică din cele două recolte anuale de boabe de cacao. Organismul de reglementare din Coasta de Fildeș, cel mai mare producător mondial, se așteaptă la o recoltă mai mică de boabe de cacao în acest sezon.