Pandemia a redus apetitul Băncii Transilvania pentru noi achiziții, cea mai mare bancă din România având în plan să folosească excesul de lichiditate ca un "buffer" pentru a face față efectelor pandemiei și a demonstra că ascensiunea sa nu a fost un succes temporar, spune CEO-ul instituției, Omer Tetik.
În ultimii patru ani, banca a cumpărat doi jucători din Top 10 de pe piața bancă românească (Volksbank și Bancpost), dar extinderea agresivă din perioada recentă va fi pusă pe pauză pentru cel puțin doi ani, iar o eventuală achiziție în viitor nu va viza jucători mici.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
"Am crescut mult, așa că nu mai are sens să cumpărăm bănci mici sau portofolii. O achiziție necesită timp și resurse. Astfel, în 2021-2022 doar o țintă importantă ne-ar putea atrage atenția", spune Tetik, într-un interviu Bloomberg.
CITEȘTE ȘI Isărescu spune că pandemia COVID-19 generează în continuare incertitudini fără precedent și riscuri majore la adresa perspectivelor economiceÎn România, majoritatea analiștilor anticipează continuare tendinței de consolidare în industria bancară. Unii creditori, în special cei mai mici, ar putea deveni ținte de achiziție ca efect al declinului economic și al expirării moratoriului valabil până la finele anului, notează sursa citată.
În cazul Băncii Transilvania, circa 17% din clienți au cerut amânarea ratelor.
Potrivit lui Tetik, industria bancară va rămâne profitabilă per ansamblu, datorită nivelului de lichiditate și adecvare a capitalului.
"Băncile mari sunt ceva mai rezistente la șocuri și pot face față mai bine provocărilor actuale", afirmăTetik.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul olandez NN, lider local pe segmentul polițelor de viață, intră în România și pe asigurări generaleAvând în vedere că IMM-urile reprezintă principalii clienți pentru Banca Transilvania pe segmentul corporate, programul cu garanții de stat destinat acestui segment (IMM Invest) reprezintă o oportunitate de a continua creșterea.
După un profit de 261 de milioane de lei în primul trimestru, trimestrul al doilea a avut "patru anotimpuri" pentru Banca Transilvania, dar revenirea a depășit așteptările.
"Trimestrul al doilea ne-a arătat că scenariile prea pesmiste au fost greșite. Nu suntem bucuroși că a venit criza, dar acesta este momentul în care putem demonstra că evoluția noastră de până acum nu a fost un succes de moment", spune Tetik.