OPEC+, inclusiv Rusia, a votat, în doar 11 minute, majorarea cu 50% a creșterii lunare a producției. Petrolul s-a apreciat în urma deciziei

OPEC+, inclusiv Rusia, a votat, în doar 11 minute, majorarea cu 50% a creșterii lunare a producției. Petrolul s-a apreciat în urma deciziei

Sursa: Bloomberg

scris 2 iun 2022

Cartelul petrolier OPEC+ a decis, în urma unor discuții care au durat numai 11 minute, să majoreze producția pentru lunile iulie și august cu 50% față de majorările lunare anterioare, într-un compromis care păstrează poziția centrală a Rusiei ca membru al cartelului extins, dar face concesii și presiunilor marilor consumatori globali, printre care și Statele Unite.

Potrivit unor surse din interiorul cartelului, citate atât de Bloomberg, cât și de Wal Street Journal, membrii OPEc+ au aprobat o majorare a producției pentru iulie și august de 648 mii barili pe zi, în creștere cu 50% față de creșterile lunare precedente de 432 mii barili pe zi.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

Rusia a susținut propunerea, unul dintre motive fiind acela că majorarea este una în parte virtuală. Statele care n-au putut să-și crească producția nici în trecut, precum Angola, Nigeria sau, de la declanșarea invaziei Ucrainei, chiar Rusia, tot vor beneficia de o cotă superioară, ceea ce înseamnă, potrivit Bloomberg, că majorarea efectivă a producției cartelului va fi mai redusă decât cea din cifrele oficiale, așa cum s-a întâmplat și în ultimele luni.

Petrolul s-a depreciat înaintea întâlnirii după ce în presa internațională au apărut știri că Arabia Saudită și alte state membre ale cartelului sunt dispuse să compenseze deficitul de producție creat de scăderea cantităților de petrol rusesc extras sau chiar că vor să înlăture Rusia din sistemul de cote OPEC+.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

În urma acordului, țițeiul Brent, de referință pe piața globală, a revenit pe creștere, tranzacționându-se la ora 17:18 (ora României) la un nivel de 117,12 dolari/baril, în creștere cu 0,83% față de nivelul de închidere al zilei de tranzacționare precedente.

Producția de petrol a Rusiei a scăzut cu aproximativ 1 milion de barili pe zi de la începutul războiului din Ucraina, pe măsură ce sancțiunile occidentale i-au afectat economia. Deși exporturile rusești s-au menținut în această perioadă, unii oficiali OPEC cred că va fi dificil pentru Rusia să continue să extragă petrol la actualul nivel, ca urmare a deciziei UE de a impune un embargo importurilor de petrol rus.

Rusia este unul dintre cei mai mari trei producători de petrol din lume, alături de Arabia Saudită și SUA. Înaintea invaziei Ucrainei, producția de petrol a Rusiei era de 11,3 milioane de barili pe zi, aproximativ 11% din livrările globale.

În aprilie, potrivit Agenției Internaționale a Energiei (IEA) producția Rusiei s-a situat cu 1,3 milioane barili/zi sub cota stabilită de cartelul OPEC+.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec+
majorare
producție
rusia