Grupul austriac petrochimic OMV analizează vânzarea mai multor active internaționale pe segmentul upstream, în contextul în care principalul acționar al OMV Petrom intenționează să renunțe treptat la operațiunile de explorare și producție de hidrocarburi.
OMV lucrează cu consilierii pentru a evalua interesul pentru portofoliul său upstream de miliarde de dolari din partea fondurilor de private equity și a unor cumpărători strategici, potrivit Bloomberg, care citează surse la curent cu situația.
Cel mai probabil, activele luate în calcul în vederea unei eventuale vânzări nu vor include proiectele din Austria și Rusia și nici participația deținută la OMV Petrom, cea mai mare companie de petrol și gaze din România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acest lucru ar ajuta la finanțarea transformării companiei și ar asigura aprovizionarea pentru afacerile sale cu produse chimice și materiale plastice, au precizat sursele citate.
Grupul austriac mai are operațiuni upstream în locuri precum Libia, Tunisia, Emiratele Arabe Unite, Yemen, Kurdistanul irakian, Australia, Noua Zeelandă, Malaysia și Norvegia.
În martie, OMV și-a anunțat intenția de a se transforma dintr-una dintre cele mai mari companii din Europa de Est producătoare de combustibili fosili într-o întreprindere ecologică integrată, construită în jurul produselor chimice, reciclării și infrastructurii pentru vehicule electrice. OMV s-a angajat să reducă producția de petrol și gaze cu o cincime până în 2030 și să o abandoneze complet până în 2050.
OMV ar putea să vândă active la pachet sau să încheie mai multe acorduri separate, au adăugat sursele menționate, precizând că deliberările sunt în curs și nu există certitudinea că vor duce la vreo tranzacție.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Conglomeratul magnatului indian Adani pierde 51 miliarde dolari din capitalizare în 2 zile în urma acuzațiilor de fraudă"Vom face o revizuire activă a portofoliului", a declarat directorul general al OMV, Alfred Stern, într-un interviu acordat Bloomberg Television joi. "Acest lucru este în curs de desfășurare. Vrem să ne asigurăm că avem un portofoliu optimizat de active E&P (de explorare și producție – n.r.)", a precizat Stern.
Orice cesionare de active ar necesita, probabil, sprijinul guvernului austriac, care deține aproape 32% din OMV, precum și al fondului suveran de investiții Mubadala Investment din Abu Dhabi, deținătorul unei participații de 25% din companie. OMV joacă un rol-cheie în dezbaterea politică privind asigurarea aprovizionării cu energie a Austriei, astfel că ar putea, de asemenea, să solicite garanții de aprovizionare din partea oricărui cumpărător de active, mai arată sursele menționate.
În noiembrie, Bloomberg a relatat că fondul de investiții Carlyle Group explorează o ofertă de mai multe miliarde de dolari pentru o mare parte din portofoliul de petrol și gaze al OMV.
Acțiunile OMV au crescut puternic în urma informației, ducând valoarea de piață a companiei la 16,5 miliarde de euro.
Titlurile OMV se corectau cu 5% pe bursa de la Viena în a doua parte a tranzacțiilor joi, după ce compania austriacă a raportat un profit net ajustat sub estimări pentru ultimul trimestru din 2022 și a preconizat o producție medie de circa 360.000 boe/zi pentru anul în curs, sub cea de anul trecut, din cauza excluderii volumelor din Rusia și a declinului natural al zăcămintelor, în special în Norvegia și România.
OMV a închis tranzacțiile de miercuri la un preț de 45,46 euro/acțiune, care îi conferă o valoare de piață de 14,87 miliarde de euro.