Ministrul german de Finanțe este împotriva săptămânii de lucru de patru zile

Ministrul german de Finanțe este împotriva săptămânii de lucru de patru zile
scris 6 nov 2023

Ministrul german al Finanțelor, Christian Lindner a respins ideea că săptămâna de lucru de patru zile, la același salariu, va deveni regula în cea mai mare economie a Europei, transmite Bloomberg.

"Niciodată în istorie o societate nu și-a crescut prosperitatea prin mai puțină muncă", a spus Christian Lindner la un eveniment organizat la Lucerna (Elveția), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Marea criză a locuințelor din Europa este abia la început. Cele mai bogate țări din UE, afectate masiv CITEȘTE ȘI Marea criză a locuințelor din Europa este abia la început. Cele mai bogate țări din UE, afectate masiv

Ideea unei reduceri a programului de lucru săptămânal este din ce în ce mai des vehiculată, după ce pandemia de Covid a dat peste cap programul de muncă și a oferit multor oameni o imagine asupra modului în care diferite modalități de lucru ar putea să le îmbunătățească viață.

Programele pilot sugerează că introducerea săptămânii de lucru de patru zile poate duce la o reducere a stresului și anxietății în rândul muncitorilor, precum și la creșterea eficienței și veniturilor pentru angajatori. Un număr de aproximativ 50 de companii din Germania au de gând să participe la un test de șase luni care va începe în luna februarie.

"Cheia prosperității rămâne munca din greu", a precizat Lindner, președintele Partidului Liber Democrat (FDP), unul din partidele din coaliția la putere în Germania.

În cursul negocierilor salariale anuale pentru lucrătorii din industria siderurgică, care vor începe la mijlocul lunii noiembrie, puternicul sindicat IG Metall intenționează să solicite introducerea săptămânii de lucru de patru zile, via o reducere a programului de lucru săptămânal, de la 35 până la 32 de ore, la același salariu.

Separat, firma de consultanță în management Intraprenoer va pilota primul mare test vizând săptămâna de lucru de patru zile în Germania, împreună cu organizația 4 Day Week Global, care a realizat deja studii similare în alte țări dezvoltate, în special în Marea Britanie.

Începând din 2024, până la 50 de companii de diferite mărimi și sectoare ar urma să testeze, timp de șase luni, o reducerea programului de lucru la același salariu, obiectivul fiind evitarea unei scăderi a productivității. Intraprenoer, care a introdus vinerea liberă pentru angajații săi încă din 2016, spune că în prezent există 33 de companii care sunt interesate să participe la acest experiment.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
christian lindner