Autoritățile din Kenya au permis companiilor aeriene Ethiopian Airlines Group și Qatar Airways să efectueze zboruri suplimentare cu avioane cargo, în ideea de a răspunde cererii crescute de flori cu prilejul Zilei Îndrăgostiților, transmite Bloomberg.
Ethiopian Airlines Group, compania aeriană de stat din Etiopia, a primit autorizația de a efectua 24 de zboruri suplimentare în timp ce companiei Qatar Airways i s-a permis să efectueze cinci zboruri suplimentare ad-hoc în perioada cuprinsă între sfârșitul lunii ianuarie și mijlocul lunii februarie, pentru a diminua constrângerile cu care se confruntă producătorii de flori din Kenya, a declarat directorul general al Autorității aeronautice civile din Kenya, Gilbert Kibe. Acesta a subliniat că zborurile suplimentare efectuate de Ethiopian Airlines Group și Qatar Airways se vor adăuga capacităților actuale acordate transportatorilor autorizați, inclusiv companiei locale Kenya Airways, scrie Agerpres.
Sărbătoarea din 14 februarie este responsabilă pentru aproximativ 50% din livrările anuale de flori ale Kenyei și nu există suficient loc în spațiile de marfă ale avioanelor de pasageri, care în mod normal sunt responsabile pentru aproximativ jumătate din livrări, susține Clement Tulezi, directorul grupului de lobby Kenya Flower Council.
Industria florilor din Kenya este cel mai mare exportator de flori spre Europa și vinde aproximativ 70% din florile sale în regiune prin intermediul bursei de la Amsterdam.
În perioada Zilei Îndrăgostiților, cererea săptămânală de transport aerian de marfă este de aproximativ 5.200 de tone însă capacitățile disponibile, chiar și grație zborurilor suplimentare, vor fi de 3.000 de tone, astfel că producătorii de flori din Kenya se vor confrunta cu un deficit de peste 2.000 de tone, a apreciat Clement Tulezi.
Această lipsă a capacităților de transport aerian de marfă precum și dublarea tarifelor percepute de companiile aeriane, până la o medie de 5,70 dolari per kilogram, riscă să îi descurajeze pe mulți fermieri kenyeni, cu toate că cererea este mare și prețul este ridicat în cazul trandafirilor. Anul trecut, costul mediu era de 2,40 dolari per kilogram, a spus Clement Tulezi.
Costurile mari cu imputurile precum îngrășămintele și pesticidele afectează industria în pofida "comenzilor și cererii mari pentru trandafiri", susține și Richard Fernandes, directorul general la firma Marginpar, un cultivator de flori în Kenya, Etiopia, Tanzania și Zimbabwe.
Datele grupului de lobby Kenya Flower Council arată că veniturile generate de cea mai mare economie est-africană din exporturile de flori au crescut anul trecut cu 3% până la 110 miliarde șilingi (968 milioane de dolari).