Investitorii la Samsung se pregătesc pentru cel mai slab profit din ultimii 14 ani

Investitorii la Samsung se pregătesc pentru cel mai slab profit din ultimii 14 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 apr 2023

Concernul sud-coreean Samsung Electronics Co. se îndreaptă spre cel mai mic profit de după criza financiar mondială, ca urmare a încetinirii semnificative a cererii în sectorul tehnologiei care a provocat pierderi pentru divizia de semiconductori a Samsung, transmite Bloomberg.

Producătorul sud-coreean de semiconductori, care ar urma să dea vineri publicității rezultatele preliminare pentru primele trei luni ale acestui an, este așteptat să anunțe o prăbușire cu 90% a profitului operațional, până la 1.450 miliarde de woni (1,1 miliarde de dolari), potrivit analiștilor intervievați de Bloomberg. Acesta ar urma să fie cel mai mic profit trimestrial înregistrat de Samsung după 2009, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Gripa aviară este atât de gravă în Japonia încât fermierii nu mai au unde să îngroape păsările moarte. McDonalds și 7-Eleven suspendă vânzarea unor produse CITEȘTE ȘI Gripa aviară este atât de gravă în Japonia încât fermierii nu mai au unde să îngroape păsările moarte. McDonalds și 7-Eleven suspendă vânzarea unor produse

Chiar dacă industria semiconductorilor este renumită pentru ciclurile sale de tip "boom-and-bust" (-expansiune-contracție-nr.), aceasta a trecut prin unul dintre cele mai grave cicluri de acest fel din istorie în perioada Covid. În prima fază a pandemiei, cererea de semiconductori a explodat, pe măsură ce consumatori au cumpărat noi computere și smartphone-uri, ceea ce a determinat producătorii precum Samsung să majoreze producția. Însă, ulterior, vânzările s-au prăbușit odată cu ridicarea restricțiilor și au scăzut și mai mult odată cu inflația accelerată, majorarea dobânzilor și alte probleme cu care se confruntă economia mondială.

Această situație face ca industria mondială a cipurilor de memorie, evaluată la 160 de miliarde de dolari, să se confrunte cu un declaj în creștere între ofertă și cerere. Stocurile de semiconductori au crescut iar prețurile pentru memoriile de tip DRAM și NAND s-au prăbușit. Samsung, cel mai mare jucător pe segmentul cipurilor de memorie, ar urma să anunțe vineri pierderi de 2,7 miliarde de dolari pentru divizia sa de semiconductori.

"Cea mai mare problemă în prezent este aceea că stocurile de cipuri sunt mult prea mari, pentru a fi diminuate, iar compania va fi nevoită să reducă producția", spune Lee Seung-woo, analist la Eugene Investment & Securities.

Prețurile la cipurile DRAM, un tip de cipuri de memorie utilizate la computere și telefoane, au scăzut cu 20% în primul trimestru și ar urma să scadă cu alte 10% până la 15% în al doilea trimestru, potrivit firmei de cercetare de piață TrendForce. În cazul cipurilor de memorie NAND, prețurile au scăzut cu 15% în primele trei luni și ar urma să scadă cu alte 5% până la 10% în al doilea trimestru.

Potrivit datelor oficiale, exporturile de cipuri ale Coreei de Sud au scăzut cu 34,5% în luna martie, după un declin de peste 40% în luna februarie. Exporturile totale spre China, cel mai mare partener comercial al Coreei de Sud, au scăzut cu 33,4% pe măsură ce a doua mare economie a lumii resimte efectele unei încetiniri a ritmului de creștere.

Sanjay Mehrotra, director general la producătorul rival de cipuri de memorie Micron Technology Inc., a declarat săptămâna trecută că este optimist cu privire la revenirea pieței în acest an pe măsură ce nivelul stocurilor se va reduce iar cererea își va reveni. Cu toate acestea, orice îmbunătățire va depinde de reducerea producției în rândul marilor producători de cipuri. "Revenirea ar putea fi accelerată dacă vor fi decise noi reduceri ale ofertei", a spus Sanjay Mehrotra.

Însă Samsung nu a redus producția. În timp ce Micron, SK Hynix Inc. și Kioxia Holdings Corp. au diminuat investițiile și au redus producția, în speranța că vor pune capăt unor noi reduceri ale prețurilor, cel mai mare producător de cipuri de memorie continuă programele de investiții.

La Pyeongtaek, angajații Samsung construiesc cea de-a patra uzină gigantică a grupului și intenționează să adauge alte două noi linii de producție până la finele acestui deceniu. Pe lângă cipuri de memorie, Samsung încearcă să își extindă și operațiunile din domeniul producției de semiconductori, domeniu care în prezent este dominat de Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Recent, Samsung a anunțat noi investiții în valoare de 300.000 de miliarde de woni (229 miliarde de dolari) pentru o nouă mega-uzină de cipuri la Yongin.

Chiar dacă rivalii și investitorii au cerut Samsung să urmeze exemplul competitorilor și să își reducă producția, este puțin probabil ca grupul sud-coreean să facă acest lucru. În luna februarie, CEO-ul de la Samsung, Jay Y. Lee, le-a spus directorilor firmei "să nu se lase afectați" de provocările din industrie și să continue să investească în viitor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
samsung
profit